Blaž Kavčič je slabo odigral prvi niz, potem pa izgubil le še štiri igre. Foto: EPA
Blaž Kavčič je slabo odigral prvi niz, potem pa izgubil le še štiri igre. Foto: EPA
Slovenci povedli že z 2:0

Najprej je Grega Žemlja premagal Todorja Eneva s 6:3, 6:1, 2:6, in 6:4, nato pa je bil Blaž Kavčič boljši od Grigorja Dimitrova z 1:6, 6:1, 6:0, in 6:3. Slovenska reprezentanca je tako oddaljena le še eno točko od uvrstitve v tretji krog, ki pomeni zadnjo stopničko do preboja v višji rang tekmovanja, kar je osnovni cilj Slovenije v letošnji sezoni.

V prvem dvoboju je Žemlja v hudi vročini gladko dobil uvodna dva niza, v tretjem malce popustil, v četrtem pa dokončal delo. "V tretjem nizu sem se malce preveč sprostil, saj sem mislil, da bo tekmec kar sam od sebe izgubil. Vendar v Davisovem pokalu, ko zastopaš svojo državo, običajno daš vse od sebe in tudi Enev je tako storil. Nato sem vendarle odigral tako, kot znam, in na koncu zasluženo zmagal. Po eni strani je bolje, da igraš drugi, saj veš, kakšen je rezultat po prvem dvoboju, po drugi strani pa nisem nikoli rad igral v hudi vročini. Danes je bilo res vroče in med dvobojem sem spil ogromno tekočine. Po pravici povedano, sploh ne vem, koliko, saj sem imel pripravljene energijske napitke, zaužil sem tudi nekaj energijskih tablic, pa kup vitaminskih preparatov in ogromno vode. V takšnih razmerah je lahko pravilna prehrana in vnos tekočin v telo razlika med zmago in porazom," je povedal Žemlja.

Dimitrov blestel le v prvem nizu
19-letni Grigor Dimitrov, 302. igralec sveta, je kot mladinec veljal za enega najbolj nadarjenih mladih igralcev. Zato se ga je prijel tudi vzdevek "novi Federer", v prvem nizu je imel Kavčič velike težave. V naslednjih treh nizih se je Ljubljančan zbral in izgubil le še štiri igre. "Kljub zmagi nisem zadovoljen s svojo igro. V prvem nizu sem igral zelo slabo in to je Dimitrovu zagotovo dalo krila. Nato sem vendarle uredil svoje misli in igro ter odigral tako, kot znam. Vseeno moram biti z zmago zadovoljen, saj Slovenija vodi z 2:0 in je na dobri poti, da doseže zastavljeni cilj," je dejal Kavčič.

Vesel je bil tudi kapetan Blaž Trupej. "Zadovoljen sem, saj vodimo z 2:0, toda tisti, ki so bili na Otočcu, so videli, da vse ni šlo tako gladko. Fanta sta imela v določenih trenutkih težave z zbranostjo, vendar sta jih uspešno prebrodila in na koncu izvlekla dragoceni točki, ki nam omogočata malce bolj lagodno razmišljanje o tretji točki in končni zmagi."

II. EVROAFRIŠKA SKUPINA, 2. krog, Otočec, pesek:
SLOVENIJA - BOLGARIJA 2:0

Žemlja - Enev 6:3, 6:1, 2:6, 6:4
Kavčič - Dimitrov 1:6, 6:1, 6:0, 6:3
Žemlja/Gregorc - Trajkov/Dimov sobota
Žemlja - Dimitrov nedelja
Kavčič - Enev nedelja

SVETOVNA SKUPINA, četrtfinale, Clermont-Ferrand, trda podlaga:
FRANCIJA - ŠPANIJA 2:0
Monfils - Ferrer 7:6, 6:2, 4:6, 5:7, 6:4
Llodra - Verdasco 6:7, 6:4, 6:3, 7:6
Benneteau/Llodra - Lopez/Verdasco sobota
Monfils - Verdasco nedelja
Llodra - Ferrer nedelja

Moskva, trda podlaga:
RUSIJA - ARGENTINA 1:1
Davidenko - Nalbandian 4:6, 6:7, 6:7
Južni - Mayer 6:3, 6:1, 6:4
Gabašvili/Kunicin - Nalbandian/Zeballos sobota
Davidenko - Mayer nedelja
Južni - Nalbandian nedelja

Split, trda podlaga:
HRVAŠKA - SRBIJA 1:1
Ljubičić - Djoković 6:7, 4:6, 1:6
Čilić - Troicki 6:4, 7:5, 6:2
Dodig/Veić - Tipsarević/Zimonjić sobota
Čilić - Djoković nedelja
Ljubičić - Troicki nedelja

Coquimbo, pesek:
ČILE - ČEŠKA 0:2
Massu - Minar 0:6, 2:6, 3:6
Capdeville - Hajek 0:6, 2:6, 1:6
Aguilar/Capdeville - Čermak/Dlouhy sobota
Massu - Hajek nedelja
Capdeville - Minar nedelja

Slovenci povedli že z 2:0