Kaja Juvan med dvobojem Pokala Billie Jean King aprila v Antalyi. Foto: Teniška zveza Slovenije
Kaja Juvan med dvobojem Pokala Billie Jean King aprila v Antalyi. Foto: Teniška zveza Slovenije

Izbranke kapetana Andreja Kraševca se bodo s kitajskimi tekmicami 11. in 12. novembra pomerile doma.

Drugi kvalifikacijski pari so Nizozemska – Francija, Hrvaška – Nemčija, Romunija – Madžarska, Avstrija – Latvija, Japonska – Ukrajina, Argentina – Brazilija in Mehika – Srbija.

Slovenija je bila nazadnje članica svetovne skupine leta 2012. Tekmovanje se je tedaj imenovalo Pokal Fed, razlika pa je tudi v tem, da se zdajšnji Pokal Billie Jean King, ki je bil preimenovan leta 2020, igra po nekoliko drugačnem sistemu.

Slovenija se je uvrstila med 26 najboljših reprezentanc na svetu, ki so bile prej razdeljene v dve svetovni skupini, zdaj pa je Mednarodna teniška zveza zaradi uvedbe sklepnega turnirja to skupino razdelila na kvalifikacije (novembra 2022), izločilne boje (aprila 2023) in sklepni turnir dvanajstih najboljših ekip (novembra 2023).

Največji uspeh ženske reprezentance do zdaj je nastop v četrtfinalu svetovne skupine leta 2003, ko so Katarina Srebotnik, Tina Pisnik, Maja Matevžič in Tina Križan v prvem krogu premagale Argentinke, nato pa na teniškem spektaklu v Portorožu izgubile proti Rusinjam.