Andreja Klepač, Kaja Juvan, Tamara Zidanšek in Dalila Jakupović se bodo v soboto borile za napredovanje v prvo evroafriško skupino. Foto: TZS
Andreja Klepač, Kaja Juvan, Tamara Zidanšek in Dalila Jakupović se bodo v soboto borile za napredovanje v prvo evroafriško skupino. Foto: TZS

Za preboj v prvo evroafriško skupino se bodo Slovenke v soboto ob 10.00 pomerile z Luksemburžankami, ki imajo v svojih vrstah Mandy Minello, 67. igralko lestvice WTA.

16-letna Kaja Juvan je dobila priložnost v uvodnem dvoboju posameznic. Proti leto in pol starejši Astrid Wanji Brune Olsen je izgubila s 6:4, 6:7 in 3:6. Po dveh urah in osmih minutah izenačenega dvoboja je roke v znak zmagoslavja dvignila Norvežanka, ki je skupaj osvojila tri točke več (111:114). Nobena od igralk ni bila prepričljiva pri servisu, na koncu je osem brejkov Norvežanke proti šestim Slovenke odločilo srečanje.

Jakupovićevo obšla slabost v igri dvojic
Dalila Jakupović je v uri in sedmih minutah s 6:1 in 6:2 odpravila Ulrikke Eikeri. Za konec je bil na vrsti še obračun dvojic, v katerem se je Jakupovićevi na igrišču pridružila Andreja Klepač, nasproti pa sta stali Malene Helge in Caroline Rohde Moe. Norvežanki sta dobili prvo servisno igro, ob menjavi strani pa je Jakupovićevo obšla slabost. Slovenski kapetan Andrej Kraševec je posredoval in preprečil nadaljevanje dvoboja. Nepomembno tveganje pred jutrišnjim ključnim obračunom celotnega tekmovanja bi bilo vendarle preveliko.

Kraševec: Nič še nismo naredili
"Osvojili smo prvo mesto, kar je najpomembnejše. V današnjih tekmah se je pri Kaji poznala trema in igrala je nesproščeno, celo rahlo v krču. Ima pa za seboj dobro izkušnjo. Za Dalilo pa lahko rečem, da je odigrala eno najboljših tekem za slovensko reprezentanco. Pri dvojicah nisem želel tvegati Dalilinega zdravja oziroma počutja, saj nas jutri čaka najpomembnejša tekma v Litvi. Nič še nismo naredili. Za jutrišnjo tekmo bomo aktivirali vse, kar premoremo, in naredili vse za zmago," je pojasnil Kraševec.

2. EVRO-AFRIŠKA SKUPINA, Šiauliai,
3. krog:
SLOVENIJA - NORVEŠKA 1:2

Juvan - Olsen
6:4, 6:7, 3:6

Jakupović - Eikkeri
6:1, 6:2

Jakupović/Juvan - Olsen/Eikkeri
0:1, b.b.



2. krog:

SLOVENIJA - JAR 3:0

1. krog:

SLOVENIJA - ŠVEDSKA 3:0