Janko Tipsarević je v torek zvečer osvojil le pet točk, potem pa je obračun zaradi poškodbe stegenske mišice predal. Foto: EPA
Janko Tipsarević je v torek zvečer osvojil le pet točk, potem pa je obračun zaradi poškodbe stegenske mišice predal. Foto: EPA
Aleksander Dologopolov
Aleksander Dologopolov je na igrišče prišel s povitim gležnjem, stanje pa se je zelo poslabšalo na začetku drugega niza. Foto: Reuters
Martin Kližan
Martin Kližan se je zelo slabo gibal po osrednjem igrišču zaradi poškodbe mečne mišice. Foto: Reuters

Letos je nagradni sklad na najprestižnejšem turnirju na svetu znova rekorden. V obeh posamičnih konkurenceah si bodo razdelili kar 12 milijonov britanskih funtov. Zelo so se povečali tudi zaslužki za izpad v uvodnih krogih. Zgolj nastop v glavnem žrebu Wimbledona prinaša 35.000 britanskih funtov, 2. krog zagotavlja 57.000 funtov, tretji pa že 90.000 funtov.

Tipsarević je dvoboj predal zaradi poškodbe desne stegenske mišice, v 2. krog je napredoval Jared Donaldson. 33-letni Beograjčan se po predaji ni pretirano vznemirjal.

"V začetku tedna sem se poškodoval med pripravami na turnir v Wimbledonu, začutil sem močno bolečino in se nemudoma odpravil po nasvet k zdravniku, misleč, da gre morda celo za poškodbo vezi, komaj sem hodil, prejel sem tudi epiduralno protibolečinsko injekcijo, ampak zdravnik je dejal, da je vse v redu in da lahko nastopim. Če bi mi denimo dejal, da sem strgal vez, ne bi šel na igrišče. Bilo bi nepošteno, če bi to naredil samo zato, da bi prejel denarno nagrado," je razlagal Tipsarević, ki je še enkrat dejal, da je v karieri zaslužil osem milijonov dolarjev, kar pomeni, da zanesljivo denarna nagrada ni bila prevelik motiv za nastop.

"Nikakor pa ne bi smeli prehitro soditi slabše uvrščenih tenisačev, ki nastopajo na turnirjih z majhnim denarnim skladom, kjer ne dobijo več kot 300 evrov, da bi le zbrali dovolj točk za nastop na velikem turnirju, in jim takšne nagrade pomenijo prepotreben zagon za nadaljevanje kariere, saj tako lahko plačajo trenerje in svoje ekipe," je nadaljeval "Tipsi", ki bi rad videl, da vodilni možje turnirjev velike četverice sprejmejo takšno pravilo, da lahko uvrščeni poškodovani igralec odstopi s turnirja in dobi denarno nagrado, ne da bi moral nastopiti na turnirju. Njegovo mesto bi tako dobil srečni poraženec kvalifikacij, ki bi ček dobil šele ob preboju v drugi krog.

Federer in Đoković za spremembo pravil
Oba glavna favorita Novak Đoković in Roger Federer sta drugi dan turnirja na travi preživela le 40 minut, kar ni bilo dovolj niti za trening. Federer, ki na sveti travi lovi svoj še osmi naslov, je v 2. krog turnirja napredoval po le 43 minutah, ko je Aleksander Dolgopolov dvoboj predal zaradi poškodbe gležnja pri vodstvu Švicarja s 6:3 in 3:0.

Trikratni zmagovalec Wimbledona Novak Đoković je prav tako napredoval po predaji. Slovak Martin Kližan je predal zaradi poškodbe mečne mišice pri izidu 3:6 in 0:2 po 40 minutah. "V slačilnici smo se šalili, da bi morda lahko na osrednjem igrišču odigrali niz za trening," se je pošalil Nole.

Vodstvo ATP-ja je sprejelo pravilo, po katerem lahko igralec brez boja preda dvoboj 1. kroga in je ob tem še vedno upravičen do enake nagrade, ki bi jo prejel, če bi predal uvodni obračun. Njegovo mesto zapolni srečni poraženec kvalifikacij, ki dobi celotni znesek nagrade iz kvalifikacij ter denarne nagrade od 2. kroga naprej. Na turnirjih za grand slam takšnega pravila niso podprli.

"Mogoče ne bi bilo slabo, če bi razmislili o takšni možnosti. Poškodovani igralci bi dobili tisto, kar jim pripada, po drugi strani pa bi njihovi tekmeci lahko igrali proti nekomu drugemu," je dodal najboljši srbski teniški igralec.

Podobno razmišlja sedemkratni zmagovalec Wimbledona Federer, ki je zbral že 85 zmag na tem turnirju, kar je največ od vseh. Jimmy Connors jih ima na sveti travi 84, Boris Becker 71 in Pete Sampras 63.

"Vprašanje je, ali naj tisti, ki niso v formi, sploh nastopijo na turnirju in začnejo dvoboj. Ampak na takšno vprašanje lahko odgovori le vsak od nas igralcev sam. Seveda upaš, da bodo odstopili svoje mesto nekomu drugemu, čeprav so si zaslužili svoj nastop na turnirju, ampak njihova forma tega ne kaže. Mogoče bi tudi na turnirjih za grand slam lahko uveljavili takšno pravilo, ki velja za turnejo ATP, tako bi se izognili prevelikemu številu predaj dvobojev. Ni dobro vseh metati v isti koš, zagotovo so nekatere predaje upravičene," je razmišljal Federer.

McEnroe: To ni reklama za tenis
"To ni reklama za naš šport, ko si prisiljen spremljati takšne stvari. Pri Kližanu je bilo že od začetka videti, da ni bil pripravljen oziroma sposoben igrati. Zato bi morali razmisliti o spremembah, mogoče, da bi ob predaji brez boja dobil vsaj polovičen znesek, možnost nastopa pa bi dobil nekdo, ki je pripravljen 110-odstotno. Kližanu 35.000 funtov res pomeni veliko in se takšni nagradi, ki jo dobi za nastop v 1. krogu, ni pripravljen kar tako odreči," je za BBC pojasnil John McEnroe, ki je na Church Roadu slavil v letih 1981, 1983 in 1984.