Roger Federer je že tri leta in pol na vrhu lestvice ATP. Ga bo z vrha sklatil mladi Srb? Foto: EPA
Roger Federer je že tri leta in pol na vrhu lestvice ATP. Ga bo z vrha sklatil mladi Srb? Foto: EPA
Novak Djoković
Na sveti travi v Wimbledonu ga je letos v polfinalu proti Rafaelu Nadalu ustavil žulj. Foto: EPA
Novak Djoković
Lani se je uvrstil v finale Umaga, letos pa je ostal brez njega. Foto: EPA
Novak Djoković
V Beogradu je aprila odigral ekshibicijsko tekmo. Ob srečanju z navijači so ga ti zasuli z darili. Foto: EPA
Navijači Novaka Djokovića
Pogled na teniška igrišča, kjer Novak Djoković pridobiva vse več in več naviječev. Foto: EPA
Novak Djoković
Nekateri igralci so hladni kot 'špricer', Novak Djoković sodi med tiste, ki vedno pokažejo svoja čustva. Foto: EPA
Ana Ivanović in Justine Henin
Ana Ivanović je v finalu Pariza povsem pregorela. Foto: EPA
Ana Ivanović
Ana Ivanović sodi med najbolj zaželene teniške igralke na svetu. Foto: EPA
Ana Ivanović
Ana Ivanović ima do zdaj štiri osvojene turnirje. Foto: EPA
Jelena Janković in Ana Ivanović
Obe srbski teniški divi sta pred dvema mesecema takole pozirali s srbsko nogometno reprezentanco do 21 let, ki je osvojila 2. mesto na EP-ju. Foto: EPA
Jelena Janković
Zrcalce, zrcalce v roki povej, katera najboljša v deželi je tej? Foto: EPA
Jelena Janković, Roger Federer in Jamie Murray
Jamie Murray je tvegal in veliko dobil. Foto: EPA
Jelena Janković
Jelena Janković je odločna, da postane najboljša na svetu. Foto: EPA

Konec osemdesetih let je Slobodan Živojinović navduševal s svojo sproščenostjo, po razpadu Jugoslavije pa je tudi srbski tenis potonil. V zadnjem letu so se v sam vrh zavihteli trije Beograjčani, ki so ušli vojnim grozotam, še pravočasno so zapustili domovino in se razvili v tujini. Slovenci smo imeli Mimo Jaušovec, Hrvati Ivo Majoli in Gorana Ivaniševića, nezadržno pa se bliža dan, ko bodo tudi Srbi dobili svojega zmagovalca na turnirjih za grand slam. Po zadnjih izidih sodeč se to lahko zgodi že drugi septembrski vikend v New Yorku.

Kdo se bo prvi zavihtel na vrh?
Ivanovićeva se je junija kot prva srbska igralka v zgodovini prebila v finale turnirja za grand slam. Popolno zmagoslavje ji je preprečila Justine Henin. Jankovićeva je letos dobila štiri turnirje in je trenutno tretja na lestvici WTA. Djoković je zaigral v polfinalu Roland Garrosa in Wimbledona, obakrat ga je zaustavil Rafael Nadal. Prejšnji teden je moral tudi žilavi Španec priznati premoč ''Noleta'' v Montrealu. Pa ne le on, tudi Andy Roddick in nesporni vladar Federer sta stisnila roko 20-letnemu Beograjčanu.

Kljub nemški disciplini ostaja pravi Srb
Djokovića je financiral oče, ki ima picerijo na Kopaoniku. Njegova prva trenerka Jelena Genčić ga je priporočila Nikiju Piliću. Več kot dve leti se je izpopolnjeval na njegovi akademiji v Münchnu. Takrat ga je "zastrupila" nemška disciplina, ki je recept za uspeh. Trdo je treniral in imel vizijo, medtem ko so mnogi drugi obetavni teniški vrstniki živeli nešportno in kmalu odšli na smetišče zgodovine. Nase je prvič resneje opozoril na lanskem Roland Garrosu. S sijajno igro se je prebil do četrtfinala, kjer je zaradi bolečin v hrbtu moral predati dvoboj proti Nadalu. Španec je vodil že s 6:4 in 6:4, ko se je Novak predal. Na novinarski konferenci je šokiral z neposrednimi izjavami in dokazal, da ima v sebi tisto pravo srbsko mentaliteto: ''Ne vem, odkod izvira ta fama o Nadalu in njegovi nepremagljivosti. Pravijo, da se proti njemu ne da dosegati točk. Tokrat sem se na lastne oči prepričal, da sploh ni tako. Še z neznosnimi bolečinami v hrbtu sem mu z lahkoto pariral in nadzoroval igro.''

V Umagu so ga sprejeli za svojega
Julija lani je osvojil svoj prvi turnir ATP. V nizozemskem Amersfoortu je v finalu s 7:6 in 6:4 ugnal Čilenca Nicolasa Massuja. Teden dni pozneje je blestel v Umagu, kjer je v polfinalu povsem nadigral Carlosa Moyo (6:1 in 7:5). V finalu je predal dvoboj proti Stanislasu Wawrinki. Več kot 4.000 gledalcev na razprodanem osrednjem igrišču je obnemelo, ko je Djoković ob vodstvu s 3:1 v podaljšani igri prvega niza padel po tleh kot pokošen. Zdravniki so ga dvignili, a mu dejali, da je bolje, da dvoboj preda, saj so bile težave z dihanjem prehude. Dobil je ovacije celega stadiona, na tribuni so Hrvati glasno vzklikali ime Srba.

Letos že dvakrat v polfinalu grand slama
Odlično sezono je zaključil z zmago na dvoranskem turnirju v Metzu, kjer je v finalu v treh nizih strl odpor Avstrijca Jürgena Melzerja. Letos je stopil še stopničko višje. Zmagal je v Adelaideu in Estorilu, še večji uspeh pa je dosegel v Miamiju. Guillerma Canasa, ki je dvakrat zapored na kolena spravil Federerja, je pometel v treh nizih in z 19 leti postal najmlajši zmagovalec na turnirjih serije masters. Na turnirju ni oddal niti niza. V Parizu je bil prvič v polfinalu turnirja za grand slam. Znova je bil premočan Nadal, ki je slavil s 7:5, 6:4 in 6:2. V polfinalu Wimbledona je proti Špancu še dobil prvi niz, potem pa ga je zdelala velika utrujenost po četrtfinalnem peturnem maratonu proti Marcosu Baghdatisu.

Slava mu je že stopila v glavo
Lani je bil v Umagu še perspektiven mladi tenisač, letos je že prerasel v velikega zvezdnika. V 2. krogu je senzacionalno izpadel proti rojaku Viktorju Troickemu. Dan predtem se je do poznih ur zabaval v družbi lepotic, ki jih v Umagu zares ne manjka. Številni novinarji so ga prosili za intervjuje, a je vse odklonil. Tudi s petkratnim zmagovalcem Moyo se je dalo pogovarjati, ''Nole'' pa je, kot kaže, že postal superzvezdnik z vzvišenim nosom.

Tudi Federer se bo malce zamislil
Prejšnji teden je na turnirju serije masters dokazal, da je le še vprašanje časa, kdaj bo osvojil tudi turnir za grand slam. V četrtfinalu je bil boljši od Andyja Roddicka, v polfinalu je ugnal Nadala, v finalu pa še nedotakljivega Federerja. Prvi trije igralci sveta so morali priznati premoč Djokoviću, ki je na lestvici ATP prehitel Roddicka in je že tretji. Posebej impresivna je zmaga nad Federerjem, Švicar mu je januarja v osmini finala OP Avstralije v Melbournu odčital pravo teniško lekcijo v Rod Laver Areni. Novak se je veliko naučil in bil v odločilnih trenutkih najbolj zbran, kar je odlika največjih šampionov. Nikoli ni skrival, da ga zanimajo le najvišji cilji: ''Čeprav se mnogim zdim nerealen, jaz resno razmišljam o tem, da bi enkrat postal prvi igralec sveta.''

V finalu so Ano izdali živci
Ana Ivanović je na letošnjem Roland Garrosu na novo spisala zgodovino srbskega tenisa. Vse do finala je prikazala briljantno igro. V polfinalu je z igrišča Philippe Chatrier odpihnila sibirsko lepotico Marijo Šarapovo, ki je osvojila le tri igre. V finalnem obračunu je Ana začela vzpodbudno. Dobila je prvo igro na servis Justine Henin in imela tri priložnosti za vodstvo z 2:0. Prva igralka sveta jih je rešila, izenačila na 1:1 in začela povsem dominirati. Belgijka je osvojila kar osem iger zapored in finale je bil odločen. Ivanovićeva je izgubila z 1:6 in 2:6, a nabrala si je prepotrebne izkušnje, saj bo šele novembra dopolnila 20 let. Mnogi so dejali, da se na travi ne bo znašla, a so se močno zmotili. Prebila se je vse do polfinala, kjer je naletela na Venus Williams. Američanka je na sveti travi doživljala drugo pomlad in je na koncu tudi gladko osvojila turnir.

Trenirala je kar v bazenu
Njena življenjska zgodba je ganila številne predstavnike sedme sile. ''Če se samo spomnim časov, ko sem začela s treningi kar v olimpijskem bazenu v Beogradu. Pozimi ni bilo dovolj denarja, da bi vodo ogreli, zato so spraznili bazen, položili trdo podlago in mi smo trenirali na dveh igriščih. Leta 1999 med bombardiranjem sem mislila, da je moje kariere konec. Nismo dobili vizuma za odhod v tujino. Vztrajala sem in vedno oboževala Moniko Seleš," je o težkih časih govorila Ana, ki živi v Baslu. S tenisom se je spoznala pri petih letih, na mladinskem turnirju v francoskem Tarbesu jo je odkril švicarski poslovnež in bil pripravljen financirati njeno športno pot. Naložba se mu je že zdaj vrnila z obrestmi. Izhaja iz športne družine, saj je oče Miroslav igral košarko v drugi ligi. Mati Dragana je odvetnica, vendar ob vseh uspehih hčerke precej manj dela, raje potuje z njo po turnirjih in jo vzpodbuja.

LA odlična napoved za US Open
V karieri je Ivanovićeva osvojila štiri turnirje WTA. Leta 2005 je bila najboljša v avstralski Canberri, lani v Montrealu, maja letos pa v Berlinu. V Los Angelesu je v polfinalu po epskem boju izločila rojakinjo Jankovićevo s 4:6, 6:3 in 7:5, v finalu pa je 7:5 in 6:4 ugnala še Nadjo Petrovo. Dvoboj je zaključila s fenomenalnim forhedom in z asom. Pokazala ni niti najmanjše nervoze v zadnji igri, kar je dokaz, da je od Pariza že precej dozorela. Trda podlaga ji očitno zelo leži in na US Opnu bo med glavnimi favoritinjami. Očarala je številne moške, saj ima izjemno postavo, visoka je kar 183 cm.

Jankovićeva je mislila že odnehati
Jelena Janković je bila maja lani že povsem obupana. Na turnirju v Berlinu jo je v 1. krogu z 1:6, 6:3 in 6:2 premagala Katarina Srebotnik. To je bil že njen 10. zaporedni poraz. Pred turnirjem v Rimu je mislila že končati kariero. Mami Snežani je dejala, da ne more več prenašati porazov. V večnem mestu se je vse obrnilo na glavo. V osmini finala se je oddolžila Srebotnikovi in jo ugnala s 7:6 in 6:1, v četrtfinalu pa se je odlično upirala Venus Williams. Drugi del sezone je bil izjemen. V Los Angelesu je prišla do finala, kjer je morala priznati premoč Jeleni Dementijevi. NA OP ZDA v New Yorku je bila z eno nogo že v finalu. Proti Heninovi je vodila s 6:4 in 4:2 in imela žogo za 5:2. Žilava Belgijka jo je ubranila in nanizala kar 10 iger zapored.

Išče še pravi recept za Heninovo
Jankovićeva je letos blestela na pesku. Dobila je dva odmevna turnirja WTA. V Charlestonu je v finalu s 6:2 in 6:2 premagala Rusinjo Dinaro Safino. V svojem najljubšem mestu Rimu je prav tako dvignila pokal, s 7:5 in 6:1 je bila boljša od Svetlane Kuznecove. V Parizu je imela težak žreb. Že v 3. krogu se je srečala z Venus Williams in zmagala v treh nizih, izločila je tudi neugodno Čehinjo Nicole Vaidišovo, v polfinalu pa je znova naletela na Heninovo. Justine je pravi strup za Jankovićevo, saj je dobila vseh šest medsebojnih dvobojev, na osrednjem pariškem stadionu je bilo 6:2 in 6:2.

Z Murrayjem spisala neverjetno zgodbo
V pripravljalnem turnirju za Wimbledon je v Birminghamu v finalu premagala Marijo Šarapovo, na sveti travi pa je v osmini finalča izpadla proti Marion Bartoli. Francozinja je bila v življenjski formi in je zaigrala celo v finalu. Tolažba je bila povsem nepričakovana zmaga med mešanimi dvojicami. Z Jamiejem Murrayjem, bratom precej bolj slovitega Andyja Murrayja, je v finalu s 6:4, 3:6 in 6:1 premagala Šveda Jonasa Björkmana in Avstralko Alicio Molik. Briatanci so končno dobili zmagovalca Wimbledona po 20 letih, pa čeprav le med mešanimi pari. 21-letni Jamie se je zagledal v Jeleno in jo prepričal, da nastopi z njim. Šla sta vse do zmage, na koncu pa sta še zaplesala na tradicionalni večerji. Jamie je imel še večjo tremo, saj se je znašel med samimi vrhunskimi asi, pa še Jeleno v elegantni obleki je moral ves čas gledati ...

Ključ do uspeha so bili treningi na Floridi
Jelena je že na igrišču zelo urejena, izven terena pa je prava dama. Zelo ima rada modo, izdala je tudi svojo kolekcijo. Pri devetih letih je začela trenirati s starejšim bratom Markom, najbolj pomemben korak pa je bil, ko so jo starši poslali na akademijo Nicka Bollettierija na Florido. 22-letnica ima še vedno stalno prebivališče v Bradentonu. Junija je postala tretja igralka sveta, razmišlja pa podobno samozavestno kot Djoković: ''Mislim, da je možno, da postanem številka ena na svetu. Če ne želiš biti najboljši na svetu, potem je bolje, da se ukvarjaš s čim drugim. Že od samega začetka hočem biti najboljša, nič drugega me ni nikoli zanimalo.'' Njeno razmišljanje se je v letu dni povsem zasukalo. Od psihično povsem načete osebe do najbolj samozavestnega dekleta je kratka pot.

27. avgusta se bo v New Yorku začel zadnji letošnji turnir za grand slam. Vsi trije Srbi bodo v središču pozornosti in kaj lahko bi se zgodilo, da bi kdo izmed njih tudi dvignil prestižni pokal v Flushing Meadowsu.

Aleš Golob