Jo-Wilfried Tsonga je drugič v karieri premagal Federerja. Foto: Reuters
Jo-Wilfried Tsonga je drugič v karieri premagal Federerja. Foto: Reuters
Roger Federer
Roger Federer je še drugič zapored v Wimbledonu izpadel v četrtfinalu. Vodstvo z 2:0 v nizih je zapravil že novembra 2005 na zaključnem turnirju sezone v Šanghaju proti Davidu Nalbandianu. Foto: Reuters
Jo-Wilfred Tsonga
Veselje Tsongaja ob zmagi nad Federerjem je bilo nepopisno. Foto: Reuters
Bernard Tomic in Novak Djoković
Novak Djoković se je pošteno namučil z Bernardom Tomicem, ki pa mu je za senzacijo vseeno zmanjkalo izkušenj. Foto: Reuters
Rafael Nadal
Rafael Nadal ni imel težav z levim stopalom, ki si ga je poškodoval v osmini finala proti Juanu Martinu del Potru. Foto: Reuters
Andy Murray
Andy Murray je letos na travi še neporažen. Britanci čakajo na zmago v Wimbledonu že vse od leta 1936, ko je slavil Fred Perry. Murrayja v petek čaka zares težko delo. Foto: EPA
Federer ni bil preveč razočaran
Izjemni Tsonga izločil Federerja

Tsonga se bo v petkovem pomeril z Novakom Djokovićem. Srb je na igrišču številka 1 premagal Bernarda Tomica s 6:2, 3:6, 6:3 in 7:5. Brez težav se je v polfinale prebil Andy Murray. Škot je bil s 6:3, 6:4 in 6:4 boljši od Feliciana Lopeza. V petek se bo srečal z Rafaelom Nadalom, ki je s 6:3, 6:3, 5:7 in 6:4 ugnal Mardyja Fisha.

Hitro do vodstva z 2:0 v nizih
Federer je dvoboj začel odlično. Z brejkom v drugi igri je hitro povedel s 3:0 in prvi niz dobil s 6:3, v drugem sta oba zadržala začetne udarce, podaljšana igra pa je s 7:6 pripadla Švicarju.
Vrnitev in preobrat Francoza
Sledila je velika vrnitev Tsongaja, ki se je začel v tretji igri tretjega niza, ko je 16-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam izgubil servis. Ob neprimernem trenutku je storil nevsiljeno napako (v celotnem dvoboju jih je storil le 11), Tsonga pa je povedel z 2:1 in prednost zdržal do konca niza (6:4). Francoz je začel prevladovati z izjemnimi servisi in z neubranljivimi paralelnimi udarci, popolnoma je onemogočil najboljšega tenisača vseh časov. Podobno se je zgodilo tudi v četrtem nizu. Spet je zaškripalo v igri Švicarja, Francoz pa si je priigral kar tri brejkžogice in izkoristil tretjo. Tudi tokrat se Federerju ni uspelo vrniti v igro, Tsonga je četrti niz sklenil s silovitim asom.

Odločilni niz "odločen" že v prvi igri
Gledalci so z nestrpnostjo pričakali odločilni peti niz, ki pa je bil "odločen" že po prvi igri, v kateri je Tsonga še tretjič odvzel servis nasprotniku. Federer si je prizadeval vrniti milo za drago, a je bil Francoz odločen, da izjemne priložnosti in uvrstitve v polfinale najprestižnejšega turnirja na svetu ne izpusti iz rok. Za uresničitev sanj je imel na voljo tri zaključne žogice, izkoristil je že prvo, potem ko je Federer žogico poslal zunaj meja igrišča. Dvoboj je trajal 3 ure in 18 minut. Tsonga je serviral 18 asov in dosegel kar 63 "winnerjev".
Tsonga ima še dvolj energije
"Igral sem zares neverjetno. To je res noro, zaostajal sem že z 0:2 v nizih proti največjemu teniškemu šampionu. Še posebej težko je Federerja premagati na travi, saj je to njegova najboljša podlaga. Brejk na začetku tretjega niza je pomenil preobrat, takrat sem začel igrati sijajno, servis je deloval brezhibno. Imam še dovolj energije za polfinale," je bil vesel Tsonga.
Federer zadovoljen s svojo igro
"Tsonga je igral izjemno od začetka do konca. Imel sem samo eno priložnost za brejk. Igral sem dobro, zadovoljen sem lahko s svojo igro, a nasprotnik je bil preprosto neverjeten. Prepričan sem, da je bila moja igra na dovolj visoki ravni za zmago na tem turnirju," je povedal Federer, ki ostaja pri sedmih zmagah na Church Roadu.

Tomic se je "Noletu" dobro upiral
Djoković je po dobre pol ure s 6:2 ekspresno dobil prvi niz. V drugem nizu pa se je odlična igra Srba sesula kot hišica iz kart, storil je preveč napak, zlasti v četrti igri, ko je storil tri nevsiljene napake in je posledično izgubil tudi svoj servis. Tomic je brez večjih težav niz dobil in izenačil na 1:1. V tretjem nizu je Avstralec že v prvi igri Srbu odvzel servis, a mu je "Nole" v šesti igri vrnil uslugo in izenačil na 3:3. Tomic se je popolnoma izgubil, šepal je predvsem njegov, sicer zelo zanesljiv servis. Po uri in 46 minutah je imel Djoković dve priložnosti za zmago v tretjem nizu, po dvojni napaki je izkoristil drugo.

V četrtem nizu se je prevlada Srba nadaljevala, že v prvi igri je izkoristil priložnost za brejk, a se je Tomic prebudil ob pravem času, v četrti igri ob servisu nasprotnika Djokoviću ni dovolil niti točke in je izenačil na 2:2. Sledil je zelo napet dvoboj, ključni trenutek pa je sledil v enajsti igri, ko je "Nole" Avstralcu odvzel servis in v igri pozneje izkoristil prvo zaključno žogico za napredovanje v polfinale.
Tomic v drugem delu dvoboja popustil
Djoković je serviral 14 asov (Tomic 7), storil pa je tudi še enkrat več dvojnih napak (4). Tomic je sicer igral sijajno, a je nato v drugem delu dvoboja precej popustil in storil večino od 41 nevsiljenih napak, medtem ko jih je Srb storil "le" 27. Avstralec je zadel 43 winnerjev, štiri več od nasprotnika, ki je izkoristil 6 od 15 priložnosti za brejk (Tomic 3 od 5). Razmerje v dobljenih točkah je bilo 144:109 v korist Djokovića. Dvoboj je trajal 2 uri in 41 minut.
"To je bil zelo izenačen dvoboj. V prvem nizu sem odigral kar dobro, nato pa me je izdal servis. Tomic se je vrnil v igro in prikazal nekaj res lepih potez. Je zelo nepredvidljiv, zelo mlad in prvi četrtfinale v karieri mu nedvomno veliko pomeni. Ni imel ničesar izgubiti, zato mu je uspevalo tudi z winnerji," je pojasnil "Nole". Tomic je bil najmlajši igralec v letošnjem žrebu in najmlajši četrtfinalist po Borisu Beckerju leta 1986. Takrat je Nemec že drugič zmagal.
Lopez brez možnosti proti Murrayju
Murray nadaljuje odlične igre, v petih obračunih je oddal le en niz. Proti Lopezu mu je v vsakem nizu uspel po en brejk. V prvem je bila ključna šesta igra, v drugem in tretjem nizu pa je Španec izgubil servis v peti igri. Lopez si je priigral le dve priložnosti za brejk, Murray pa kar deset. Škot je serviral 13 asov, naredil le 11 nevsiljenih napak, dosegel je tudi 40 "winnerjev". Lopezu ni uspelo ponoviti sijajne igre iz dvoboja tretjega kroga proti Andyju Roddicku. Obračun na osrednjem igrišču je trajal dve uri in minuto.
"Igram vse bolje, iz kroga v krog stopnjujem formo. Vsako leto se izboljšujem, dvakrat sem že bil v polfinalu, letos si želim še dlje. Zavedam se, da mi seveda ne bo lahko," je dejal Murray.
"Rafa" rutinsko v polfinale
Britanci bodo znova trepetali v petek. Še dobro se spominjajo lanskega polfinala, ko je Nadal odpravil Murrayja v polfinalu s 6:4, 7:6 in 6:4. "Rafa" je odlično začel dvoboj proti Fishu. Brejk mu je uspel že v prvi igri, hitro je povedel s 5:2. Američan se je nato prebudil, odvzel servis prvemu igralcu sveta, a nato v deveti igri še tretjič oddal začetni udarec. Španec je v četrti igri drugega niza prišel do odločilne prednosti in vse je kazalo na hitro zmago v treh nizih.
Fish se je v tretjem nizu prebudil, bolje je začel servirati, v 12. igri pa mu je uspel odvzem servisa. V četrtem nizu se je "Rafa" zbral in z brejkom v tretji igri dosegel novo zmago. Fish je naredil preveč nevsiljenih napak (27), Nadal pa je zadel 43 "winnerjev".
Poškodba ga ne ovira več
Poškodba levega stopala je za prvega nosilca očitno že preteklost. "Danes je bilo že bolje. Rehabilitacija mi je pomagala in bolečin nisem čutil. V prejšnjem dvoboju nisem vedel, kako huda je poškodba in s kakšno močjo lahko igram," je bil zadovoljen Nadal.

Četrtfinale, moški, tabela:
NADAL (ŠPA/1)
- FISH (ZDA/10)
6:3, 6:3, 5:7, 6:4
MURRAY (VB/4) - LOPEZ (ŠPA)
6:3, 6:4, 6:4
TSONGA (FRA/12) - FEDERER (ŠVI/3)
3:6, 6:7 (3), 6:4, 6:4, 6:4
DJOKOVIĆ (SRB/2) - TOMIC (AVS)
6:2, 3:6, 6:3, 7:5
Slovenski nastopi, mešane dvojice, 2. krog:
SREBOTNIK/ZIMONJIĆ (SLO/SRB/3)
- WATSON/HUTCHINS (VB)
6:4, 6:4
Osmina finala, četrtek:
SREBOTNIK/ ZIMONJIĆ (SLO/SRB/3) - PAES/BLACK (IND/ZIM/14)

Federer ni bil preveč razočaran
Izjemni Tsonga izločil Federerja