Novak Djoković je prvi srbski tenisač, ki je igral v finalu kakega grand slam turnirja. Foto: Reuters
Novak Djoković je prvi srbski tenisač, ki je igral v finalu kakega grand slam turnirja. Foto: Reuters
Marija Šarapova
Marija Šarapova je v Djokovićevi loži glasno spodbujala Noleta. Foto: Reuters
Robert de Niro
V fan klubu Novaka Djokovića je tudi znameniti igralec Robert de Niro. Foto: EPA
Roger Federer
Roger Federer je kot ponavadi največ pokazal v odločilnih trenutkih. Foto: Reuters
Novak Djoković in Roger Federer
Novak in Roger sta navdušila več kot 23.000 gledalcev. Foto: Reuters
Novak Djoković
V ključnih trenutkih mu je manjkalo zbranosti. Foto: Reuters
Novak Djoković
Ob koncu drugega niza je poletel tudi lopar. Foto: Reuters
Pete Sampras
Novak je vedno navijal za Peta Samprasa, ki je petkrat dobil OP ZDA. Foto: EPA

Ko je 20-letni Beograjčan zadnjo žogo poslal v mrežo, je Švicar znova spisal rekordno poglavje v teniški zgodovini, a skoraj 24.000 gledalcev na stadionu Arthurja Asha je znalo nagraditi ''Noleta''. Malokrat se zgodi, da poraženec dobi tak aplavz na odprti sceni. Tudi Andy Roddick po lanskem porazu ni bil deležen česa podobnega. Američani so Srba vzeli za svojega.

Šarapova navdušena nad Djokovićem
Marija Šarapova, lanska kraljica v Flushing Meadowsu, ena najbolj zaželenih žensk na svetu, si je dvoboj ogledala v loži skupaj z vsemi navijači Novaka. Sibirska lepotica je večkrat skočila v zrak in se veselila vsake dobljene točke Djokovića. Novinarji so hitro zavohali zanimivo zgodbo in začeli spraševati Novaka.

''Ne delajte spet kakšne zgodbe v zvezi z Marijo. Midva sva samo prijatelja. Zelo lepo je, da me je prišla spodbujat. Robert De Niro si je ogledal že včerajšnji polfinalni dvoboj. Prav lep občutek je, ko dva tako uspešna človeka prideta na finale in podoživljata točke s tabo,
'' je mirno pojasnil Novak.

Marija je priznala, da jo je dobro oponašal
V New Yorku je zablestel tudi z oponašanjem igralcev. Po četrtfinalni zmagi nad Carlosom Moyo je svoje znanje predstavil kar na osrednjem igrišču in gledalci se že dolgo časa niso tako od srca nasmejali. Oponašal je tudi Marijo in to zares mojstrsko. Podrobno je zadel njeno poskakovanje, držanje loparja in gibanje pri servisu. ''Rekla je, da me bo ubila. Priznala je seveda, da se ji je zdelo zelo smešno,'' je dejal novi ljubljenec občinstva.

Tudi De Niro na njegovi strani
Oče Srdjan in mati Dijana sta sedela zraven Roberta De Nira, ki je prav tako močno stiskal pesti za srbskega asa: ''Roberta sem spoznal na večerji v njegovi japonski restavraciji. On in žena sta povabila mene, Ano Ivanović in še nekaj drugih igralcev. Žena od Roberta je velika poznavalka tenisa in izjemna osebnost. V veliko čast mi je, da me je spodbujala tudi na finalnem obračunu.''

V odločilnih trenutkih je Roger vedno najboljši
Federer letos na OP ZDA ni bil v sanjski formi, januarja v Melbournu je s konkurenco pometel brez izgubljenega niza. Američan John Isner mu je v 3. krogu vzel niz, to je uspelo tudi Špancu Felicianu Lopezu v osmini finala. Američan Andy Roddick je v četrtfinalni poslastici dvakrat klonil šele v podaljšani igri. V polfinalu je Rus Nikolaj Davidenko kar petkrat odvzel servis Rogerju, a vseeno izgubil v treh nizih. Djoković je imel izjemne priložnosti, v odločilnih trenutkih pa se je videlo, da je šele prvič igral v finalu turnirja za grand slam, Federer pa je ta pritisk izkusil že desetič zapored, skupaj pa je 14. igral v finalu.

Prvi niz je imel že v žepu ...
V prvem nizu je Nole zapravil kar pet zaključnih žog, kar je močno vplivalo na nadaljnji potek dvoboja. ''Odločila je vsekakor psihološka pripravljenost. V prvem nizu sem pri vodstvu s 6:5 serviral in imel tri set žoge. Vse je bilo na moji strani, veter mi je pihal v hrbet, potem pa sem kar naenkrat začel delati nerazumljive neizsiljene napake. Moral bi počakati na svoje priložnosti, tako pa sem preveč hitro hotel priti do točke. Zelo sem užival v dvoboju, čeprav se mi je poznalo, da sem čutil velik pritisk,'' je razlagal Nole.

Boginja Fortuna se je odločila za Federerja
Mnogi so menili, da se bo srbski mladenič po izgubljenem prvem nizu dokončno zlomil, a je v drugem povedel s 4:1 in imel pri vodstvu s 6:5 naslednji dve set žogi. Švicar je prvo ubranil z asom, pri drugi pa je imel neverjetno srečo. Novak je žogo za las poslal v avt, hotel se je prepričati s posnetkom, ki pa je pokazal, da je žoga dobesedno za milimeter zgrešila črto. Pogledal je v nebo in si mislil, če nekdo tam zgoraj očitno res ni na njegovi strani.

Največ se da naučiti iz porazov
''Napisal bom knjigo z naslovom 7 set žog,'' se je v svojem slogu pošalil ''Nole'' in nadaljeval: ''Zares mi je žal zaradi zapravljenih priložnosti. Najraje bi se oblekel, odšel nazaj na igrišče in še enkrat odigral tisto odločilno točko. Dobil sem zares veliko izkušnjo.''

''Pred dvobojem me je skrbelo, kako bo z mojo fizično pripravljenostjo. Nisem imel nobenih težav. Že na začetku sem se počutil zelo dobro. Zlahka sem zadržal servis, si priigral veliko priložnosti, a jih na žalost nisem izkoristil. Jasno, da nisem pričakoval lahkega dvoboja, saj mi je nasproti stal prvi igralec sveta, ki na grand slamih igra svoj najboljši tenis. Iz sebe zna izvleči največ v odločilnih trenutkih. Na celotno situacijo moram gledati iz pozitivne perspektive. Naslednjič bom jaz držal tisto lovoriko,'' je bil odločen 3. igralec sveta.

Vedno verjame v zmago
''Ko sva nazadnje igrala v Montrealu, sem šel v dvoboj z mislijo, da ga lahko premagam. Uspelo mi je. Tudi tokrat sem verjel v zmago, vendar v odločilnih trenutkih se je videlo, da sem šele prvič igral v finalu grand slama,'' je zelo zrelo odgovarjal Novak, ki je športno priznal poraz. Rogerju ni očital sreče pri tesnih odločitvah, obenem pa se je zavedal, da mu še precej manjka do številke ena na svetu.

Sampras je zanj še vedno največji
Federerjevi dosežki so zares izjemni, le še dva grand slama mu manjkata do rekorda Peta Samprasa, ki je veliki Djokovićev idol: ''Že kot otrok sem občudoval Samprasa. Zelo dobro se spomnim njegove prve zmage v Wimbledonu leta 1993. Imava čisto drugačno igro, a vseeno sem z odpritmi usti gledal njega. Pete in Roger imata eno veliko skupno lastnost. Oba sta bila najboljša v odločilnih trenutkih. S popolnoma hladnim obrazom sta odigrala najboljši udarec. Zame sta to dva najboljša igralca vseh časov.''

V Beograd prihajajo Avstralci
''Vedno, ko igram proti Rafaelu Nadalu in Federerju se skušam naučiti nekaj novega. Imam šele 20 let in precej izzivov je še pred mano. Prav gotovo mi ni vseeno za poraz, pomembno pa je predvsem kaj odneseš od njega. Roger je šest let starejši od mene. Kot profesionalec je odigral precej več dvobojev. Upam, da se bova še velikokrat srečala,'' je Djoković strnil misli in usmeril pogled naprej: ''Zdaj me čaka Davisov pokal v Beogradu. Po 15 letih se Srbija spet lahko prebije v svetovno skupino, vendar dvoboj z Avstralci bo zares težak. Prišel bo tudi Lleyton Hewitt. Upam, da bo Janko Tipsarević do takrat pozdravil poškodbo.''

V domovini ga čaka veličasten sprejem, beograjska Arena pa bo pretesna za vse teniške navdušence, ki si bodo svojega velikega junaka hoteli ogledati v živo.

Njegova samozavest ni bila na trhlih temeljih
Ko je Novak lani na turnirju v Umagu pred zbrano sedmo silo po finalnem porazu proti Švicarju Stanislasu Wawrinki dejal, da je prepričan v to, da bo enkrat postal številka ena na svetu, so se mnogi novinarji spogledali med seboj. Po nedeljskem finalu na največjem teniškem stadionu na svetu so mnogi drugačnega mnenja.

Aleš Golob