Blaž Kavčič (levo) je gladko dobil dvoboj z Jako Kapljo. Foto: Vid Ponikvar/Sportida
Blaž Kavčič (levo) je gladko dobil dvoboj z Jako Kapljo. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Vem, da je za Jako težko, saj se tudi sam spomnim, ko sem prvič nastopil na turnirju serije challenger. Sam sem odigral dobro in kljub virozi, ki me spremlja, nisem imel nikakršnih težav. Do četrtka bom naredil vse, da bo zdravje v redu in da bom proti Venezuelcu Rodriguezu odigral dobro.

Blaž Kavčič
Kavčič preskočil prvo stopničko
Kavčič Kaplji ni oddal niti igre

Gledalci so pričakovali nastop Urbanije, a je 24-letnik iz Lukovice pri Domžalah dvoboj proti neugodnemu Italijanu Flaviu Cipolli, zaradi poškodbe desnega zapestja, predal.

Namesto Urbanije je na glavni turnir vskočil srečni poraženec, Hrvat Nikola Metkić, in prekosil vsa pričakovanja ter gladko, z 2:0 v nizih, domov poslal Cipollo. Velja omeniti, da je Metkića v zadnjem krogu kvalifikacij premagal Tom Kočevar Dešman.

Kavčič dvakrat 'zavezal kravato'
Na osrednjem igrišču v Portorožu sta se popoldne pomerila prvi nosilec Blaž Kavčič in 17-letni Jaka Kaplja, ki je na turnir prišel s povabilom organizatorja. Medtem ko je Kaplja v torek že odigral dve tekmi državnega turnirja do 18 let, je Kavčič počival vso noč in skoraj ves dan, saj ga malce muči neprijetna viroza. Na prvi pogled je dvoboj zaznamoval sproščeni Kavčič in sprva nekoliko nervozni Kaplja, a tudi pozneje, ko sta oba slovenska igralca izmenjala nekaj odličnih udarcev, je bilo jasno, da 85. igralec na svetu ne bo deset mlajšemu tekmecu pustil niti ene same žogice. Končnih 6:0 in 6:0 je rezultat znanja, moči in predvsem izkušenj.

Kaplja: Blaž je nekaj razredov boljši
"Vem, da je za Jako težko, saj se tudi sam spomnim, ko sem prvič nastopil na turnirju serije challenger. Sam sem odigral dobro in kljub virozi, ki me spremlja, nisem imel nikakršnih težav. Do četrtka bom naredil vse, da bo zdravje v redu in da bom proti Venezuelcu Rodriguezu odigral dobro," je po dvoboju dejal Kavčič, Kaplja pa je priznal: "Nimam kaj reči. Blaž je nekaj razredov boljši igralec. Zame je bila to pomembna izkušnja in vem, da moram še veliko trenirati."

V osmino finala tudi Kočevar Dešman
Poleg Kavčiča bo imela Slovenija v drugem krogu še enega predstavnika, 23-letnega Kočevarja Dešmana, ki je v slovenskem obračunu prvega kroga premagal Tomislava Ternarja s 6:2, 6:2. Kočevar, ki se je do glavnega turnirja prebil skozi kvalifikacije, se bo v nadaljevanju pomeril s Hrvatom Nikolo Mektićem, sicer srečnim poražencem, ki je v prvem krogu izločil do zdaj edinega nosilca, Italijana Flavia Cipolla. Mektića je v zadnjem krogu kvalifikacij premagal prav Kočevar z 2:1 v nizih.

Kočevar se je prvič v karieri uvrstil na glavni turnir serije challenger, s prebojem v drugi krog pa je dosegel daleč največji uspeh v karieri. "Razlog za življenjsko formo je predvsem v dejstvu, da sem v zadnjem času psihološko zelo napredoval," je dejal Kočevar.

Semrajc izgubil po treh nizih
Te sreče pa ni imel Semrajc, ki je bil proti varovancu legendarnega Grega Rusedskega, 19-letnemu novemu upu britanskega tenisa Kylu Edmundu na pragu uspeha, vendar v zaključku drugega niza ni izkoristil svojih priložnosti. Pri rezultatu 6:5 in potem, ko je dobil prvi niz, je serviral za zmago, izgubil začetni udarec, v podaljšani igri pa bil od zmage oddaljen dve točki. "Vedel sem, da moram zmagati v dveh nizih, saj za tretjega nisem fizično pripravljen. Kronična mononukleoza, ki me muči že nekaj let, mi ne dopušča normalnega športnega življenja, tako da si bom po tem turnirju vzel nekaj časa za razmislek, ali naj sploh še nadaljujem z igranjem tenisa," je dejal 24-letni Semrajc.

Uvodni krog so uspešno preskočili tudi drugi favoriti za končno zmago. Drugi nosilec iz Luksemburga Gilles Müller je izgubil tri igre, enako tudi tretjepostavljeni Rus Jevgenij Donskoj, peti nosilec Italijan Thomas Fabbiano je oddal štiri, nekaj več dela pa je imel le osmi nosilec, Srb Ilija Bozoljac.

MEDNARODNI TURNIR SERIJE CHALLENGER
PORTOROŽ (M), 1. krog:
(42.500 evrov, trda podlaga)

KAVČIČ (SLO/1) - KAPLJA (SLO)
6:0, 6:0
RODRIGUEZ PACE (VEN) - DIEZ (KAN)
6:4, 5:7, 6:4
KOČEVAR DEŠMAN (SLO) - TERNAR (SLO)
6:2, 6:2
MEKTIĆ (HRV) - CIPOLLA (ITA/7)
6:2, 6:4
DONSKOJ (RUS/3) - ORTEGA OLMEDO (ŠPA)
6:2, 6:1
VEGER (HRV) - LOKOLI (FRA)
6:4, 6:3
VANNI (ITA) - CREPALDI (ITA)
6:3, 6:2
FABBIANO (ITA/5) - HOCEVAR (BRA)
6:2, 6:2

BOZOLJAC (SRB/8) - BECK (SLK)
4:6, 6:3, 6:4
DESEIN (BEL) - KONEČNY (ČEŠ)
7:6, 0:6, 6:2
EDMUND (VB) - SEMRAJC (SLO)
4:6, 7:6 (8), 6:2

GERASIMOV (BLR) - MENENDEZ MAC. (ŠPA/4)
6:4, 6:3
GUEZ (FRA/6) - MACHADO (POR)
4:6, 6:1, 6:2
COX (VB) - GRIGELIS (LIT)
6:3, 6:2
KRAVČUK (RUS) - RADINSKI (SLO)
6:1, 6:1
MULLER (LUKS/2) - KARLOVSKIJ (RUS)
6:1, 6:2

Vem, da je za Jako težko, saj se tudi sam spomnim, ko sem prvič nastopil na turnirju serije challenger. Sam sem odigral dobro in kljub virozi, ki me spremlja, nisem imel nikakršnih težav. Do četrtka bom naredil vse, da bo zdravje v redu in da bom proti Venezuelcu Rodriguezu odigral dobro.

Blaž Kavčič
Kavčič preskočil prvo stopničko
Kavčič Kaplji ni oddal niti igre