Lleyton Hewitt je na novinarski konferenci spil kozarček šampanjca. Foto: Reuters
Lleyton Hewitt je na novinarski konferenci spil kozarček šampanjca. Foto: Reuters
Lleyton Hewitt, Cruz, Mia in Ava
Otroci Cruz, Mia in Ava so ga spremljali na zadnjem posamičnem obračunu kariere. Foto: Reuters
Lleyton Hewitt
Tudi na zadnjem dvoboju je prikazal vse svoje odlike. Sijajno se je boril, zelo otežil delo Ferrerju. Izkoristil je le eno izmed desetih priložnosti za brejk, kar je bilo na koncu odločilno. Foto: Reuters
Lleyton Hewitt
Največji trenutek v bogati karieri Hewitta - 7. julija 2002 je na Church Roadu dvignil najprestižnejši teniški pokal. Foto: EPA
Hewitt v Melbournu končal izjemno kariero

Slovo je bilo precej čustveno, bojevitost pa je Hewitt pokazal tudi v zadnjem dvoboju s Ferrerjem, ko je dobil opozorilo zaradi kletvic in sodnika Pascala Mario ozmerjal z idiotom. Tudi v jubilejnem 20. nastopu v Melbournu je pustil neizbrisen pečat. Najprej si je privoščil hladno pivo, šele nato bo razmišljal o vodenju reprezentance v Davisovem pokalu.

Po dvoboju so ga na igrišče pospremili žena Rebecca in trije otroci Cruz, Mia in Ava. "Dal sem vse, kar sem lahko. Ničesar nisem pustil v slačilnici, to je nekaj, na kar bom vedno ponosen. V karieri sem vedno dal 100 odstotkov. Rad sem prihajal na igrišče in tekmoval," je povedal 34-letni Hewitt.

Statistika

Ferrer

Hewitt

Prvi servis (%)7050
Asi

4

2

Dvojne napake15
Nevsiljene napake

36

43

Winnerji3427
Osvojene točke11491
Osv. točke na mreži19/2718/25
Brejk priložnosti5/151/10


Pred 19 leti veljal za čudežnega dečka

Januarja 1997 se je en mesec pred 16. letom kvalificiral na glavni turnir OP-ja Avstralije. S tem je do zdaj najmlajši, ki mu jo to uspelo. Izgubil je proti Sergiju Brugueri s 3:6, 4:6 in 3:6, a tisti dan so vsi v Melbournu govorili o čudežnem dečku, ki bo postal številka ena svetovnega tenisa.

Najmlajša številka ena na svetu vseh časov
Leta 1998 je osvojil svojo prvo turnirsko zmago, ko je v domači Adelajdi v finalu ugnal rojaka Jasona Stoltenberga, v polfinalu pa slovitega Andreja Agassija. Pri 20 letih in osmih mesecih je leta 2001 postal najmlajši igralec na vrhu lestvice ATP. Ta rekord je bil prej kar 69 let v lasti Američana Ellswortha Vinesa, ki je bil leta 1932 številka ena z 21 leti.

V vitrini ima dva grand slama, čeprav je kazalo še na več ...
Leta 2001 je osvojil prvi turnir za grand slam, ko je v finalu Odprtega prvenstva ZDA odpravil legendarnega Peta Samprasa s 7:6, 6:1 in 6:1. Leto pozneje je osvojil še turnir v Wimbledonu, ko je s 6:1, 6:3 in 6:2 porazil Argentinca Davida Nalbandiana.

Leta 2005 Safin preprečil veliko slavje doma
V Melbournu se je le enkrat prebil dlje kot do osmine finala, januarja 2005 je moral v finalu priznati premoč Maratu Safinu. Prvi niz je Hewitt dobil s 6:1, potem pa je Rus z odličnimi servisi ujel pravi ritem in ni ga bilo mogoče zaustaviti. Takrat je Hewitt v pravem trilerju v osmini finala izločil najstnika Rafaela Nadala, nato je premagal Nalbandiana z 10:8 v petem nizu, v polfinalu pa še Andyja Roddicka. Stisnjene pesti in glasno proslavljanje vsake pomembne točke so bile njegov zaščitni znak.

Tudi Murray ga je občudoval
V mladih letih se je zelo priljubil tudi Andyju Murrayju. Škot je naklonjenost do Hewitta pokazal na poseben način. "Pravzaprav sem enega izmed svojih psov imenoval po njem, saj je bil Lleyton igralec, ki sem ga zelo rad gledal, ko sem odraščal," je pojasnil Murray, ki je dotičnega psa poimenoval Rusty, kar je Hewittov vzdevek.

Roger Federer, Nadal in Murray so se mu poklonili tudi v posebnih videosporočilih, ki so jih vrteli na velikem zaslonu na Rod Laver Areni.
Marca že prvi veliki test v vlogi kapetana proti ZDA
V dolgi karieri so ga trenirali Peter Smith, Darren Cahill, Jason Stoltenberg, Roger Rasheed, Scott Draper, Tony Roche, Nathan Healey, Brett Smith in Peter Luczak. V Davisovem pokalu je prestižno "solatno skledo" dvignil v letih 1999 in 2003, marca pa bo vodil Avstralijo proti ZDA na travnatih igriščih v Kooyongu.

Hewitt v Melbournu končal izjemno kariero