Venus Williams je četrtič dvignila zmagovalni krožnik. Foto: EPA
Venus Williams je četrtič dvignila zmagovalni krožnik. Foto: EPA
Marion Bartoli
Marion Bartoli je doživela sanjska dva tedna na Church Roadu. Po porazu je potočila nekaj solz, a se je zavedala, da je bila Venus premočna. Foto: EPA
Venus Williams
Po prvem tednu Wimbledona nihče ne bi stavil na Venus. V drugem tednu se je temnopolti gazeli odprlo. Sijajni servisi in dvoročni bekhendi so bili nerešljiva uganka za tekmice. Foto: EPA
Marion Bartoli
Marion Bartoli je ponosno dvignila krožnik namenjen poraženki finala. Pred turnirjem ni niti sanjala o čem podobnem. Foto: EPA
Nov naslov za Venus

To je bil že četrti naslov za 27-letno Američanko v Wimbledonu. V prvem nizu je Venus začela sijajno in po 11 minutah povedla s 3:0. S servisi okoli 200 km/h je povsem prevladovala, Francozinji je ob bučni podpori gledalcev na osrednjem igrišču še uspelo izenačiti na 3:3. Williamsova je bila v odločilnih trenutkih bolj zbrana. V deseti igri si je priigrala dve priložnosti za odvzem servisa in s tem tudi za prvi niz. Prvo je Marion uspelo rešiti z izjemnim forhendom, potem pa si je Venus po 46 minutah zagotovila niz z bekhend volejem.

Tudi odmor ni zmotil Williamsove
V drugem nizu je znova hitro vodila s 3:0. Obe igralki sta nato na igrišče poklicali fizioterapevta. Bartolijeva je imela težave s stopalom, Venus pa s stegensko mišico. Po 10-minutnem odmoru sta se vrnili na igrišče. Williamsova je z drugim brejkom povedla s 5:1 in izkoristila drugo zaključno žogo. To je že njen šesti naslov za grand slam.

Odločil je servis
Venus je imela kar 70-odstotni izkoristek prvega servisa. Dosegla je kar 29 winnerjev in izkoristila štiri od desetih brejk žog. Bartolijeva je naredila pet dvojnih napak in imela le sedem winnerjev. Osvojene točke: 64:49. Dvoboj je trajal uro in 30 minut.

Po slabem začetku se je Venus razigrala
"To je bila dolga pot nazaj. Imela sem nekaj bolečih porazov. Ta teden sem premagala najboljše igralke na svetu, tudi Marion spada mednje. Ko sem imela januarja poškodovano zapestje, sem navijala za sestro Sereno, ki je zmagala v Melbournu. To me je še bolj motiviralo," je bila vesela Venus, ki je na sveti travi slavila že v letih 2000, 2001 in 2005. Leta 2002 in 2003 je v finalu morala priznati premoč Sereni.

Preporod v drugem tednu
Prvi teden turnirja je igrala zelo povprečno. V 1. krogu proti Rusinji Alli Kudrjavcevi in v 3. krogu proti Japonki Akiko Morigami je zmagala šele s 7:5 v odločilnem nizu. Po nekaj deževnih dnevih se je zbrala. Mariji Šarapovi je v osmini finala prepustila le štiri igre, Svetlani Kuznecovi v četrtfinalu sedem, Ani Ivanović v polfinalu pa šest. Za zmago je prejela rekordno vsoto v ženskem tenisu, kar 1.039.000 evrov.

Brosnan poslal Bartolijevi šopek rož
Bartolijeva, ki je v polfinalu senzacionalno izločila Justine Henin, je kljub porazu odigrala sanjski turnir. "Zelo sem si želela te zmage. To je najbolj cenjena lovorika v tenisu. Vedno sem sanjala, da bi enkrat šla na svečani sprejem skupaj z moškim prvakom. Najbrž jutri že ne bom več razočarana, saj se bom zavedla vseh mojih neverjetnih dosežkov. Vse zahvale gredo očetu Walterju, ki je veliko naredil zame," je bila čustvena Marion, ki je znova omenila njenega najljubšega igralca Pierca Brosnana, ki je navijal zanjo proti Justine Henin. danes je moral na poroko, zato ga ni bilo na osrednjem igrišču. "Pustil mi je šopek rož. Napisal mi je tudi pismo pred finalom, kar se mi je zdelo zares lepo," je še dodala nova francoska junakinja.

A. G.

Finale:
V. WILLIAMS (ZDA/23) - BARTOLI (FRA/18) 6:4, 6:1

Zmagovalke Wimbledona v zadnjih 20 letih:
1987: Martina Navratilova
1988: Steffi Graf
1989: Steffi Graf
1990: Martina Navratilova
1991: Steffi Graf
1992: Steffi Graf
1993: Steffi Graf
1994: Conchita Martinez
1995: Steffi Graf
1996: Steffi Graf
1997: Martina Hingis
1998: Jana Novotna
1999: Lindsay Davenport
2000: Venus Williams
2001: Venus Williams
2002: Serena Williams
2003: Serena Williams
2004: Marija Šarapova
2005: Venus Williams
2006: Amelie Mauresmo
2007: Venus Williams
Nov naslov za Venus