Jaume Marquet Cot alias
Jaume Marquet Cot alias "Jimmy Jump" je za trenutek prestrašil Rogerja Federerja in gledalce. Foto: EPA
Monica Seleš
Monica Seleš po 30. aprilu 1993 ni bila nikoli več tako uspešna kot pred tistim usodnim dnem. Foto: EPA
Jimmy Jump napadel Federerja

Leta 1993 je neuravnovešeni navijač Steffi Graf v Hamburgu z nožem napadel Moniko Seleš, po napadu pa Novosadčanka nikoli več ni bila tako vrhunska igralka, kot smo jo poznali do tedaj. Pomislite, kaj bi se zgodilo, če bi imel tudi napadalec na Federerja v roki nož ali kaj podobnega.

"Nisem zganjal panike"
"Nisem vedel natančno, kaj se dogaja. Kar naenkrat sem zaslišal gledalce, pogledal gor in videl, da je nekdo skočil prek ograje. Ustrašil sem se, ko se mi je tako približal. Ker se mi je že zgodilo nekaj podobnega, nisem zganjal panike. V Wimbledonu sta nekoč med mojim dvobojem na igrišče stekla dva fanta, enkrat - mislim, da je bilo v Montrealu - pa se je to zgodilo, ko sem izgubil proti Roddicku," je dogodek na začetku drugega niza opisal Federer.

"Ta fant, ki me je danes 'napade', me je pogledal in nisem vedel, kaj želi. Zdelo se je, kot da mi želi nekaj izročiti. Zato sem ostal miren, saj sem videl, da ne namerava narediti kakšne neumnosti," je dodal Švicar.

Izgubil tri točke zapored
Čeprav je bil "ubežnik" na igrišču le 18 sekund, je vseeno tako zmotil Federerja, da je takoj zatem izgubil tri točke zapored. "Gotovo me je za trenutek vrgel iz ritma. Eno igro pozneje sem pomislil, da bi se moral morebiti usesti za minuto ali dve in zadevo spraviti iz glave."

Drugi finalist Robin Söderling je povedal, da so bili varnostniki najbrž tako presenečeni kot onadva. "Zelo slabo je, da se lahko zgodijo take stvari," je bil kritičen Šved.

Zelo znan je podoben dogodek, ki se je zgodil tik pred začetkom moškega finala leta 1996 v Wimbledonu. Zbranost Richarda Krajicka in Malivaia Washingtona je zmotila gola ženska, ki je pritekla na "sveto travo".



Jaume Marquet Cot oz. "Jimmy Jump" je v švicarskem dresu in nogavicah stekel na igrišče in želel Federerju na glavo povezniti čepico nogometnega kluba Barcelona. Za njim je stekla skupina redarjev, ki ji je najprej ušel in preskočil mrežo na sredini igrišča, trije redarji pa so ga nato le ukrotili in odnesli s "terena". "Jimmy Jump" je Katalonec in je že večkrat vdrl na igrišče med različnimi športnimi dogodki, največkrat na nogometne zelenice. Najbolj znan je njegov "izlet" na igrišče v finalu evropskega prvenstva leta 2004 med Portugalsko in Grčijo, ko je zastavo Barcelone vrgel v Luisa Figa, ki je leta 2000 prestopil v Real Madrid.










M. R.

Jimmy Jump vs. Luis Figo (finale Eura 2004 - Portugalska - Grčija)



Jimmy Jump na dirki formule ena leta 2004 v Barceloni



Jimmy Jump vs. Thierry Henry (polfinale Lige prvakov 2006 - Villarreal - Arsenal)
Jimmy je Henryju želel izročiti Barcelonin dres s številko 14. Ko je Francoz leta 2007 res prestopil k Barci, je dobil prav to številko!



Jimmy Jump na finalu Lige prvakov leta 2007 v Atenah (Liverpool - Milan)
Jimmy je na igrišče vdrl z grško zastavo.



Jimmy Jump na polfinalu Eura 2008 v Baslu (Nemčija - Turčija)

Jimmy je na zelenico pritekel s tibetansko zastavo, na majici pa je imel napis "Tibet ni Kitajska".

Jimmy Jump napadel Federerja