Po koncu najbolj izenačenega dvoboja osmine finala sta bila oba protagonista razočarana. Roger Federer dobro ve, da bo moral krepko dvigniti formo, če želi še petič zapored zmagati v New Yorku ... Foto: EPA
Po koncu najbolj izenačenega dvoboja osmine finala sta bila oba protagonista razočarana. Roger Federer dobro ve, da bo moral krepko dvigniti formo, če želi še petič zapored zmagati v New Yorku ... Foto: EPA
Igor Andrejev
... Igor Andrejev pa je zamudil priložnost, da se prvič na tem turnirju uvrsti v četrtfinale. Foto: EPA
Gilles Muller
Skorajda ne mine turnir za grand slam, kjer ne bi zablestel skorajda neznan igralec. V Melbournu smo uživali v predstavah Jo-Wilfrieda Tsonge, v Parizu Ernesta Gulbisa, zdaj je očitno čas za Gillesa Mullerja. Foto: EPA
Novak Djoković
Novak Djoković je potreboval zdravniško pomoč. Foto: EPA
Andy Roddick in Fernando Gonzalez
Veliko teniških strokovnjakov je prepričanih, da ima Fernando Gonzalez najbolj nevaren forhend na celi turneji, a tokrat je bil povsem brez moči. Foto: EPA

Drugi igralec sveta je za zmago proti 25-letnemu Moskovčanu potreboval tri ure in pol. Na koncu je bilo 6:7, 7:6, 6:3, 3:6 in 6:3 za Švicarja, ki v New Yorku lovi peto zaporedno zmago.

Drugi igralec sveta naredil 60 neizsiljenih napak
Federer v prvih treh dvobojih (podobno kot Andrejev) ni izgubil niti niza, iz dvoboja v dvoboj je stopnjeval formo, tako je blestel predvsem v 3. krogu, ko je odpihnil Čeha Radka Štepanka. Tokrat pa so se v njegovo igro vrnile vse slabe točke, ki jih je kazal skozi vso sezono. Tako je nanizal kar 60 neizsiljenih napak, tekmecu pa dovolil kar 15 priložnosti za odvzem servisa, Rus je izkoristil le dve.

Andrejev zapravljal priložnosti za brejk
Prvi odvzem servisa se je zgodil že v prvi igri, ko je Andrejev Federerja presenetil v minuti igre! V 10. igri je serviral za niz, a po lastnih napakah Fedexu dovolil izhod v podaljšano igro, kjer pa je bil Andrejev vseeno boljši. Rus je imel na začetku drugega niza kar sedem priložnosti za brejk, a se je Švicar vedno rešil z mirnim serviranjem in pozneje niz rešil v podaljšani igri.

Odločil odvzem servisa na začetku zadnjega niza
Tretji niz je z enim samim brejkom s 6:3 pripadel Federerju, četrti pa po istem receptu Andrejevu. V zadnjem nizu je zmagovalec 12 turnirjev za grand slam takoj naredil brejk, povedel s 3:0 in niz le pripeljal do varno do zmage. "Igral je neverjetno dobro. Na začetku sem potreboval veliko časa, da sem nekako le ujel raven igre z osnovne črte."

Muller še naprej preseneča
V četrtfinalu se bo Federer pomeril s prvim presenečenjem turnirja - Gillesom Mullerjem iz Luksemburga, ki je s 6:4, 4:6, 6:3 in 7:6 presenetil petega igralca sveta Rusa Nikolaja Davidenka. Skorajda neznani 24-letni Muller na lestvici ATP zaseda 130. mesto. Za nastop v New Yorku je najprej nastopil v kvalifikacijah, v 2. krogu je proti Nemcu Tommyju Haasu zaostajal z 0:2 v nizih, v 3. pa prav tako proti Špancu Nicolasu Almagru, a se je obakrat rešil z zmago v petem nizu. Odlikuje ga odličen servis, saj je s 112 asi najboljši na turnirji v tej kategoriji.

Naprej tudi vidno utrujeni Djoković
Ogromno dela je imel lanski finalist Novak Djoković, ki je v petih nizih v treh urah in 44 minutah strl odpor Španca Tommyja Robreda s 4:6, 6:2, 6:3, 5:7 in 6:3. Robredu je v prvem nizu brejk uspel v 9. igri, v drugem pa je Djoković kljub težavam s stegensko mišico izenačil po zaslugi dveh odvzemov servisa. Suvereno je dobil tudi tretji niz, na začetku četrtega pa hitro napravil brejk. Robredo se ni dal, izenačil na 3:3, pri izidu 5:5 ubranil brejk priložnost Noleta in izsilil peti niz. Tretji igralec sveta je bil vidno utrujen in se je komaj "premikal", a je nasprotniku prvič odvzel servis Robredu v 5. igri in nato le upravičil vlogo favorita.

Robredo obtožil Djokovića
Po dvoboju je Španec obtožil Srba, da si je poškodbe izmislil in da je "blefiral" takrat, ko je bil najbolj utrujen. "Če nisi dovolj pripravljen za turnir, se ga ne udeležiš," je bil piker Roberdo: "Tudi jaz sem bil utrujen, a se nisem izgovarjal na poškodbe tako kot on."

Roddick najboljši na "mestu zločina"
Zmagovalec letošnjega turnirja v Melbournu se bo v četrtfinalu pomeril z Andyjem Roddickom, ki je z odličnim serviranjem na kolena spravil olimpijskega podprvaka Fernanda Gonzaleza s 6:2, 6:4 in 6:1. Američan na prizorišču svoje edine zmage na turnirjih za grand slam (2003) igral izjemno napadalno.


New York, osmina finala, tabela

NADAL (ŠPA/1) - QUERREY (ZDA)
6:2, 5:7, 7:6 (2), 6:3
FISH (ZDA) - MONFILS (FRA/32)
7:5, 6:2, 6:2
DEL POTRO (ARG/17) - NIŠIKORI (JAP)
6:3, 6:4, 6:3
MURRAY (VB/6) - WAWRINKA (ŠVI/10)
6:1, 6:3, 6:3

RODDICK
(ZDA/8) - GONZALEZ (ČILE/11)
6:2, 6:4, 6:1
DJOKOVIĆ (SRB/3) - ROBREDO (ŠPA/15)
4:6, 6:2, 6:3, 5:7, 6:3
MULLER (LUKS) - DAVIDENKO (RUS/5)
6:4, 4:6, 6:3, 7:6 (10)
FEDERER (ŠVI/2) - ANDREJEV (RUS/23)
6:7 (5), 7:6 (5), 6:3, 3:6, 6:3

S. J.