Novak Đoković je bil v zadnjih dveh krogih na igrišču Philippa Chatrierja skupaj kar devet ur in deset minut. Foto: EPA
Novak Đoković je bil v zadnjih dveh krogih na igrišču Philippa Chatrierja skupaj kar devet ur in deset minut. Foto: EPA

V noči s sobote na nedeljo je Đoković izločil Musettija ob treh in sedem minut. Tokrat je imel težave s poškodbo desnega kolena, trikrat je potreboval pomoč fizioterapevta. V četrtem nizu je bil že v izgubljenem položaju, saj je Argentinec z izjemnimi forhendi prevladoval in imel brejk prednosti pri vodstvu s 4:2. S pomočjo gledalcev se je znova dvignil kot feniks iz pepela. V odločilnem nizu je prikazal najboljšo igro in ostaja v igri za 25. zmago na turnirjih velike četverice.

Francisco Cerundolo je bil blizu velikega presenečenja. Zaslužil si je stoječe ovacije polnega osrednjega stadiona. Foto: EPA
Francisco Cerundolo je bil blizu velikega presenečenja. Zaslužil si je stoječe ovacije polnega osrednjega stadiona. Foto: EPA

Rekorder po številu posamičnih zmag na grand slamih
Trikratni zmagovalec Rolanda Garrosa je z današnjo zmago na večni lestvici po posamičnih uspehih na grand slamih prehitel Rogerja Federerja. Zdaj ima 370 zmag, Šivar pa 369 zmag. Srb je izgubil 49 obračunov, Federer pa 60. Na tretjem mestu te lestvice je Španec Rafael Nadal s 314 zmagami.

Cerundolo po slabem začetku blestel v tretjem nizu
V uvodnem nizu je 37-letni Beograjčan blestel. V tretji igri se je rešil po zaostanku s 15/40, nato pa je v četrti in šesti igri odvzel servis Argentincu.

Maratonski dvoboji so pustili posledice, Đokovića pa ta teden čakajo še neugodnejši tekmeci. Foto: EPA
Maratonski dvoboji so pustili posledice, Đokovića pa ta teden čakajo še neugodnejši tekmeci. Foto: EPA

Cerundolo je v drugem nizu zaigral precej bolj agresivno z osnovne črte. V četrti igri je Đoković rešil dve priložnosti za brejk, v šesti igri še štiri in nato še eno v osmi igri. V 12. igri je Cerundolo izkoristil deveto priložnost za odvzem servisa v drugem nizu in izenačil na 1:1.

Đoković se je slabo gibal. Fizioterapevt je pregledal desno koleno, oglasil se je ob vsaki naslednji menjavi strani. Cerundolo je v tretjem nizu povedel s 3:0 in prednost je zanesljivo ohranil do konca niza.

Velika vrnitev Đokovića v četrtem nizu
Prvi igralec sveta je tudi v četrtem nizu zmajeval z glavo. V peti igri je izgubil začetni udarec, Cerundolo pa je nato povedel s 4:2. V ključnih trenutkih je Srb prikazal najboljšo igro. Ni več delal neizsiljenih napak, Argentinec pa je bil vse bolj nervozen. V osmi igri je izgubil servis, nato pa je Đoković v 12. igri izkoristil četrto priložnost za 2:2 v nizih.

Prvi igralec sveta je najboljšo igro prikazal v petem nizu, ko je tudi ujel skrajšano žogo in nato kar malce
Prvi igralec sveta je najboljšo igro prikazal v petem nizu, ko je tudi ujel skrajšano žogo in nato kar malce "zaplaval" v pesku. Foto: EPA

Srb v ključnih trenutkih nezgrešljiv
Visoko je dvignil roki v zrak, čeprav še ni dobil obračuna. Jasno je bilo, da je velik favorit v petem nizu. Hitro je povedel z 2:0, a je nato v četrti igri padel po tleh, ko je skušal ujeti žogo in Argentinec je izenačil na 2:2. Ključna je bila osma igra, ko je Cerundolo povedel s 40/0, nato pa vseeno izgubil servis, ko je Đoković forhend paralelo zadel na črto. V deveti igri je zanesljivo ohranil servis za novo veliko zmago.

Đokoviću je tako uspel še en osupljiv podvig, uvrstil se je v 15. zaporedni četrtfinale Odprtega prvenstva Francije.

V četrtfinalu ponovitev lanskega finala
"Tri ali štiri točke sem bil oddaljen od tega, da bi izgubil ta dvoboj. Še zdaj mi ni popolnoma jasno, kako sem zmagal v tem dvoboju," je povedal Đoković in dodal, da v petem nizu ni igral z bolečinami, ker je dobil tableto.

V četrtfinalu se bo v ponovitvi lanskega finala Rolanda Garrosa pomeril s Casperjem Ruudom. Norvežan je s 7:6, 3:6, 6:4 in 6:2 ugnal Američana Taylorja Fritza. Dvoboj je trajal tri ure in 28 minut.

Đoković po napetih petih nizih izločil Cerundola
StatistikaĐokovićCerundolo
Prvi servis (%)6765
Asi63
Dvojne napake23
Neizsiljene napake4645
Winnerji5268
Osvojene točke171158
Priložnosti za brejk6/114/19
Točke na mreži36/5425/35

Zverev v novem maratonu ugnal Runeja
Večerni spored se je po zmagi Đokovića začel šele ob 21.30. Alexander Zverev je po štirih urah in enajstih minutah premagal Holgerja Runeja s 3:6, 6:1, 6:7, 7:6 in 6:2.

Alexander Zverev se je dvakrat zapored izvlekel po petih nizih. V Sredo ga v četrtfinalu čaka Alex De Minaur. Foto: EPA
Alexander Zverev se je dvakrat zapored izvlekel po petih nizih. V Sredo ga v četrtfinalu čaka Alex De Minaur. Foto: EPA

"Neverjeten dvoboj. Rune je res izjemen talent, ki bo še 15 let igral na najvišji ravni. Imel sem srečo, da sem se prebil v četrtfinale. Ponosen sem, da sem znova med najboljšo osmerico. Zdaj potrebujem počitek, saj sem bil na igrišču osem ur in pol v zadnjih dveh krogih," je poudaril Zverev, ki je zadel 16 asov. Tudi forhend je močno izboljšal, potem ko je še v soboto naredil številne neizsiljene napake. Dobil je 50 točk pri mreži.

Zverev je v četrtem nizu dvakrat zapravil prednost brejka, v podaljšani igri pa je prikazal odlično igro in jo dobil s 7:2. V odločilnem nizu je Rune popustil, v četrti in osmi igri je izgubil začetni udarec.

Oba sta se v prvem tednu že izvlekla v podaljšani igri odločilnega niza. Nemca je v soboto namučil Tallon Griekspoor, Danca pa Flavio Cobolli.

StatistikaZverevRune
Prvi servis (%)7157
Asi1610
Dvojne napake33
Neizsiljene napake3950
Winnerji6160
Osvojene točke163141
Priložnosti za brejk8/236/10
Točke na mreži50/7330/47

De Minaur izločil Medvedjeva
Alex De Minaur je na stadionu Suzanne Lenglen ugnal Daniila Medvedjeva s 4:6, 6:2, 6:1 in 6:3. Rus je imel velike težave z žulji na stopalih. Stisnil je zobe, a se je zelo poznalo, saj se je po dobrem začetku precej slabše gibal.

Alex De Minaur je navdušil na stadionu Suzanne Lenglen. Foto: Reuters
Alex De Minaur je navdušil na stadionu Suzanne Lenglen. Foto: Reuters

V uvodnem nizu je Rus povedel s 3:1 in prednost zanesljivo ohranil do konca. V drugem nizu je Avstralec dobil zadnje štiri igre in zalet prenesel tudi v tretji niz, ko je hitro povedel s 3:0. Peti nosilec se je boril v četrtem nizu, ko je povedel s 3:2, a nato izgubil štiri zaporedne igre.

Prvi Avstralec v četrtfinalu po 20 letih
"Nisem pričakoval, da se bom uvrstil v četrtfinale, saj na pesku zadnjih nekaj let nisem igral dobro," je po zmagi dejal De Minaur, sicer 11. nosilec turnirja. Avstralec je v Parizu do letos najpozneje izpadel v drugem krogu. Postal je prvi Avstralec po 20 letih, ki se mu je uspelo uvrstiti v četrtfinale Rolanda Garrosa. Pred njim je to leta 2004 nazadnje uspelo Lleytonu Hewittu.

Medvedjev ni bil preveč razočaran po izpadu v osmini finala Rolanda Garrosa

Sabalenka oddala le pet iger
Arina Sabalenka se je prebila v četrtfinale brez izgubljenega niza. V osmini finala je Belorusinja s 6:2 in 6:3 odpravila 22. nosilko Emmo Navarro iz ZDA.

Arina Sabalenka je vseh enajst dvobojev na letošnjih turnirjih za grand slam dobila brez izgubljenega niza. Foto: EPA
Arina Sabalenka je vseh enajst dvobojev na letošnjih turnirjih za grand slam dobila brez izgubljenega niza. Foto: EPA

Sabalenka je proti Američanki potrebovala eno uro in devet minut, oddala pa je le pet iger. Dvakratno zmagovalko uvodnega grand slama sezone v Melbournu v boju za polfinalno vstopnico čaka 17-letna Rusinja Mira Andrejeva.

Druga nosilka Sabalenka, ki je lani na pariškem pesku igrala polfinale, se je med najboljše štiri uvrstila na zadnjih šestih turnirjih za veliki slam.

Najstnica Andrejeva izločila še zadnjo Francozinjo
17-letna Rusinja je s 7:5 in 6:2 izločila nekdanjo rojakinjo Varvaro Grachevo, ki od lanskega junija igra za Francijo. Ruska mladenka je s tem uspehom postala najmlajša četrtfinalistka Rolanda Garrosa po letu 2005, ko je takšen dosežek uspel tedaj petnajstletni Bolgarki Sesil Karatančevi.

Mira Andrejeva je presegla vsa pričakovanja. Najstnica je v letošnji sezoni naredila velik korak naprej in prihodnji ponedeljek se bo prebila med najboljših 30 igralk sveta. Njena trenerka je zmagovalka Wimbledona leta 1994 Conchita Martinez. Foto: EPA
Mira Andrejeva je presegla vsa pričakovanja. Najstnica je v letošnji sezoni naredila velik korak naprej in prihodnji ponedeljek se bo prebila med najboljših 30 igralk sveta. Njena trenerka je zmagovalka Wimbledona leta 1994 Conchita Martinez. Foto: EPA

Gracheva je imela veliko podporo s tribun. "Ko je množica skandirala ime Varvara, sem si predstavljala, da skandira moje ime in to mi je zares pomagalo," je dejala Andrejeva.

Po izpadu Gracheve zdaj na turnirju v obeh posamičnih konkurencah ni več nobenega Francoza.

Italijanka Paolini bo izzvala Ribakino
Jelena Ribakina je bila s 6:4 in 6:3 boljša od 15. nosilke Ukrajinke Eline Svitoline. Kazahstanka se je še drugič uvrstila v četrtfinale Rolanda Garrosa. Nekdanja zmagovalka Wimbledona se bo v četrtfinalu pomerila z Jasmine Paolini. Italijanka je s 4:6, 6:0 in 6:1 odpravila Rusinjo Elino Avanesjan.


Osmina finala (M), tabela:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) – CERUNDOLO (ARG/23)
6:1, 5:7, 3:6, 7:5, 6:3
RUUD (NOR/7) – FRITZ (ZDA/12)
7:6 (6), 3:6, 6:4, 6:2
ZVEREV (NEM/4) – RUNE (DAN/13)
4:6, 6:1, 5:7, 7:6 (2), 6:2
DE MINAUR (AVS/11) – MEDVEDJEV (RUS/5)
4:6, 6:2, 6:2, 6:3

CICIPAS (GRČ/9) – ARNALDI (ITA)
3:6, 7:6 (4), 6:2, 6:2
ALCARAZ (ŠPA/3) – AUGER ALIASSIME (KAN/21)
6:3, 6:3, 6:1
DIMITROV (BLG/10) – HURKACZ (POL/8)
7:6 (5), 6:4, 7:6 (3)
SINNER (ITA/2) – MOUTET (FRA)
2:6, 6:3, 6:2, 6:1


Osmina finala (Ž), tabela:
SWIATEK (POL/1)
– POTAPOVA (RUS)
6:0, 6:0
VONDROUŠOVA (ČEŠ/5) – DANILOVIĆ (SRB)
6:4, 6:2
GAUFF (ZDA/3) – COCCIARETTO (ITA)
6:1, 6:2
JABEUR (TUN/8) – TAUSON (DAN)
6:4, 6:4

PAOLINI (ITA/12) – AVANESJAN (RUS)
4:6, 6:0, 6:1
RIBAKINA (KAZ/4) – SVITOLINA (UKR/15)
6:4, 6:3
M. ANDREJEVA (RUS) – GRACHEVA (FRA)
7:5, 6:2
SABALENKA (BLR/2) – NAVARRO (ZDA/22)
6:2, 6:3