Grega Žemlja je največji slovenski adut za zmago v Portorožu. Foto: www.alesfevzer.com
Grega Žemlja je največji slovenski adut za zmago v Portorožu. Foto: www.alesfevzer.com
V Portorožu najboljši Slovenci in Nemec Mayer

Kočevar Dešman je nastopil prvi izmed petih slovenskih igralcev v glavnem turnirju. Po dobri uri in pol igre je moral priznati premoč več kot štiristo mest višje uvrščenemu tenisaču, Špancu Adrianu Menendezu Maceirasu, ki je zmagal s 6:2 in 6:4.

"Kljub porazu sem zadovoljen s svojo predstavo. V drugem nizu sem imel priložnost, ko sem povedel s 4:3, a se je nato videlo, da mi manjka tovrstnih izkušenj. Dokazal pa sem, da še znam igrati, in vidim, da prihajam v formo, ki sem jo imel lani pred boleznijo," je dejal 26-letni Ljubljančan.

Sidorenko predal zaradi utrujenosti
Povsem drugačna je bila zgodba pri Žemlji. Rekorder po nastopih v slovenskem dresu in najuspešnejši igralec na dozdajšnjih challengerjih v Portorožu je v vseh pogledih deklasiral dobrih sto mest slabšega Francoza Alexandra Sidorenka. Prvi niz je dobil v 21 minutah s 6:1, v drugem pa se je tekmec zaradi utrujenosti predal pri zaostanku 1:4.

"Dobro je, da sem do zmage prišel hitro in brez pretiranega napora, tako da imam zdaj en dan počitka do naslednjega dvoboja. Tekmec ni nudil tršega odpora, a to je njegov problem. Jaz težav zaenkrat še nimam in upam, da jih tudi ne bom imel," je poudaril Žemlja.

Kavčič in Rola uspešna med pari
Na stranskem igrišču sta si napredovanje v četrtfinale med dvojicami zagotovila tudi Blaž Kavčič in Blaž Rola. V izenačenem dvoboju proti Mohamedu Safwatu iz Egipta in Srbu Iliji Vučiću sta ujela niz zaostanka in v tretjem, hitropoteznem zmagala z 11:9.

Veliko dela za Mayerja
Prvi nosilec turnirja, 32-letni Nemec Florian Mayer je imel veliko dela. Po hudem boju in dveh urah igre je v tretjem nizu s 7:5 strl odpor Francoza Davida Gueza. Mayer je trenutno 94. igralec na svetu, leta 2011 pa je bil že osemnajsti, s čimer je najvišje uvrščeni igralec, ki je kadar koli zaigral na challengerju v Portorožu. V karieri je z nagradami zaslužil več kot šest milijonov dolarjev.

Kavčič in Rola bosta med posamezniki zaigrala v torek. Prvenec na challengerju z nagradnim skladom 42.500 evrov bo doživel še peti slovenski predstavnik Sven Lah.

PORTOROŽ, 1. krog, tabela
(42.500 evrov, trda podlaga)

MAYER (NEM/1) - GUEZ (FRA)
6:4, 1:6, 7:5
ŠETKIĆ (BiH) - POPKO (KAZ)
3:6, 6:2, 7:5
MENENDEZ MACEIRAS (ŠPA) - KOČEVAR DEŠMAN (SLO)
6:2, 6:4
GOJOWCZYK (NEM/5) - ZEKIĆ (SRB)

ŽEMLJA (SLO/4) - SIDORENKO (FRA)
6:1, 4:1, b.b.
BERTENS (BEL) - URSU (UKR)

TEPAVAC (SRB) - COX (VB)

BEMELMANS (BEL/8) - MERTL (ČEŠ)
4:6, 6:1, 6:1

FUCSOVICS (MAD/6) - MADEN (NEM)

KONEČNY (ČEŠ) - KAVČIČ (SLO)
torek
MEDVEDEV (RUS) - ILKEL (TUR)

KOVALIK (SLK/3) - BEGA (ITA)

KUDRJAVCEV (RUS/7) - LESHEM (IZR)

SAFWAT (EGI) - IVAŠKA (BLR)

ILHAN (TUR) - ROLA (SLO)
torek
OLIVO (ARG/2) - LAH (SLO)
torek

V Portorožu najboljši Slovenci in Nemec Mayer