Rajmond Debevec je v posamični konkurenci osvojil 12. mesto. Foto: MMC RTV SLO
Rajmond Debevec je v posamični konkurenci osvojil 12. mesto. Foto: MMC RTV SLO

Razmere na strelišču so bile ekstremne. Izjemna vročina, nekaj vetra, pa tudi vlaga so naredili svoje, kar se najbolje kaže na današnjih izidih, ki niso prav visoki. S svojim streljanjem nisem zadovoljen, pričakoval sem višji rezultat.

Rajmond Debevec
Lojze Mikolič
"Zlata kolajna Debevca, olimpijska kvota in dve osmi mesti v ekipni konkurenci, kot 'mini' evropska država smo s temi dosežki lahko prezadovoljni," je dejal selektor Mikolič. Foto: MMC RTV SLO

V posamični konkurenci pa se je v težkih vremenskih razmerah najbolj izkazal Rajmond Debevec z 12. mestom. Nosilec letošnjega zlatega odličja z malokalibrsko puško leže je zadel 1165 krogov: 394 v ležečem, 379 v stoječem in 392 v klečečem položaju. Željko Moičevič (391, 379, 385) je današnjo tekmo s 1155 krogi končal na 36., tretji slovenski predstavnik Robi Markoja (392, 380, 383) pa je z identičnim skupnim dosežkom zasedel 38. mesto. Zmagal je Madžar Peter Sidi (1273,7/1171), drugi je bil Italijan Marco De Niccolo (1269,5/1171), tretji pa Bolgar Anton Rizov (1268,3/1170).

V ekipni konkurenci je zlato kolajno osvojila Norveška s 3488 krogi, srebrno Francija, bronasto pa Rusija. Obe reprezentanci sta zadeli po 3483 krogov, na koncu pa je odločilo večje število francoskih notranjih desetk. Slovenija je zadela 3475 krogov.

Ni se razpletlo po pričakovanjih
Slovenska ekspedicija je pred prihodom v srbsko prestolnico največ stavila na svojo paradno disciplino, današnji nastop v strelskem maratonu pa se ni razpletel po pričakovanjih. Debevec, Markoja in Moičevič so si že v "prvi tretjini" današnje preizkušnje pristreljali prevelik zaostanek, ekipnim evropskim prvakom iz Osijeka 2009 je povprečen nastop v ležečem položaju navrgel skromno 15. mesto. V "drugi tretjini" so se izbranci slovenskega selektorja Lojzeta Mikoliča ekipno prebudili in se prebili na deveto mesto, visoka temperatura in soparno vreme pa sta jima v več kot tri ure dolgi preizkušnji onemogočili, da bi se v klečečem položaju prebili v boj za odličja in ubranili zlato odličje.

Debevec s streljanjem ni bil zadovoljen
"Razmere na strelišču so bile ekstremne. Izjemna vročina, nekaj vetra, pa tudi vlaga so naredili svoje, kar se najbolje kaže na današnjih izidih, ki niso prav visoki. S svojim streljanjem nisem zadovoljen, pričakoval sem višji rezultat. Nekaj sem izgubil v ležečem, nekaj v stoječem, dobro pa sem streljal v klečečem položaju. Osvojil sem dvanajsto mesto, z njim bi tudi izpolnil normo za nastop na olimpijskih igrah v Londonu. S tega stališča sem izpolnil svoj cilj v trojnem položaju, a želje in načrti so bili nekoliko višji, torej uvrstitev v finale," je po današnji naporni preizkušnji dejal Debevec, od leta 1992 tudi nosilec svetovnega rekorda v tej najbolj zahtevni strelski disciplini. Tega leta je v Münchnu v kvalifikacijah zadel 1186 krogov, v velikem finalu pa 1287,9 kroga.

Razmere so bile enostavno pretežke
"Pred tekmo sem bil samozavesten. Na zadnjih kontrolnih tekmah in pripravah sem zelo dobro streljal in dosegal visoke rezultate, danes pa so bile razmere zame enostavno pretežke, največ preglavic pa mi je povzročil veter, ki mi je onemogočil za približno deset krogov boljši izid," je po tekmi dejal Moičevič, medtem ko je Markoja dodal: "Bilo je zelo težko. Trudil sem se po svojih najboljših močeh, najbolj pa mi je žal nastopa v ležečem položaju, kjer sem naredil osem 'minusov'. To je le preveč, ne glede na današnje razmere na strelišču. Tudi veter je naredil svoje, ta mi je dobesedno 'razbijal' zbranost in tehniko streljanja. Moj nastop v stoječem položaju je bil soliden, razočaral pa me je izid v klečečem položaju. Tehnika streljanja ni bila slaba, prav tako mirnost puške, imel pa sem preveč tako imenovanih močnih devetk. S kančkom sreče bi se lahko bolje razpletlo."

Razmere na strelišču so bile ekstremne. Izjemna vročina, nekaj vetra, pa tudi vlaga so naredili svoje, kar se najbolje kaže na današnjih izidih, ki niso prav visoki. S svojim streljanjem nisem zadovoljen, pričakoval sem višji rezultat.

Rajmond Debevec