Foto:
Foto:
Poslanci končujejo septembrsko zasedanje.

Zakon med drugim predvideva ustanovitev samostojnega državnega organa, ki bo deloval namesto sedanjega vladnega urada za preprečevanje korupcije, funkcionarji pa mu bodo dolžni poročati o svojem premoženjskem stanju. Predlog zakona sicer predvideva tudi sankcije za kršitev določb o predložitvi podatkov o premoženjskem stanju, kar sedaj ni bilo ustrezno urejeno. Tako je med drugim zagrožen tudi postopek za prenehanje mandata funkcionarja.

Zakon je predstavil Boštjan Penko
Zakon bo zagotovil tudi pravno podlago za nekatere preventivne ukrepe, kot je na primer vzpostavljanje in preverjanje integritete institucij v javnem sektorju oziroma ocenjevanje integritete pravnih oseb v zasebnem sektorju. Ob tem je direktor urada Boštjan Penko poudaril, da dosežki zakona ne bodo vidni jutri, ampak v prihodnjem srednje- oz. dolgoročnem obdobju. Zakonu ostro nasprotuje opozicija, ki pa priznava, da bo treba področje zakonsko urediti.

Soglasno za Medicinsko fakulteto v Mariboru
Poslanci so soglasno sprejeli vladni predlog sprememb in dopolnitev odloka o preoblikovanju Univerze v Mariboru. Predlog med drugim predvideva ustanovitev Medicinske fakultete in Fakultete za policijsko-varnostne vede v Mariboru. Poslanke in poslanci so v razpravi izpostavili zlasti pomen ustanovitve Medicinske fakultete za razvoj mesta in celotne severovzhodne regije.

Noveliran zakon o tajnih podatkih
Poslanke in poslanici so s 40 glasovi za in štirimi proti sprejeli novelo zakona o tajnih podatkih, ki bo med drugim omogočila sodelovanje slovenskih vojaških enot v mednarodnih mirovnih misijah. Sicer pa zakon institucionalizira varnostni pregled oseb, ki dostopajo do tajnih informacij.

Odstopili dve vrhovni državni revizorki
DZ je v okviru mandatno-volinih zadev razrešil vrhovni državni revizorki Nevenko Cukon Mavec in Ano Praprotnik. Obe sta sami zahtevali svojo predčasno razrešitev. V okviru razprave je bilo izrečenih kar nekaj kritičnih besed o razmerah v računskem sodišču. Branko Kelemina (SDS) je opozoril na informacije, da naj bi uveljavitve novega zakona o računskem sodišču tam vladale nevzdržne razmere, ki naj bi bile razlog za omenjena odstopa.

Noveliran tudi zakon o DDV-ju
Ob koncu septembrskega zasedanja so poslanci sprejeli ša novelo zakona o davku na dodano vrednost, novelo zakona o igrah na srečo, zakon o splošni varnosti proizvodov, zakon o zagotavljanju navigacijskih služb zračnega prometa ter predlog zakona o geometričnem središču Slovenije.