Daniel Andre Tande. Foto: Reuters
Daniel Andre Tande. Foto: Reuters

Svetovni prvak v smučarskih poletih iz leta 2018 v Oberstdorfu je bil po padcu v poskusni seriji marca 2021 v Planici več dni v umetni komi v UKC-ju Ljubljana. Imel je zlomljeno ključnico, preluknjano pljučno krilo, zdravniki pa so odkrili tudi štiri možganske krvavitve.

Dobrega pol leta po nesreči se je vrnil na tekmovanja, zbral še nekaj zelo dobrih uvrstitev v svetovnem pokalu, lanska sezona pa ni bila več tako uspešna.

Ker je začutil, da ni več sposoben dosegati ravni, na kateri je bil v preteklosti, se je odločil, da sklene svojo športno pot.

Da 30-letni Tande v novi sezoni ne bo več skakal, je na družbenem omrežju X sporočil vodja norveške reprezentance Jan Erik Aalbu.

Sorodna novica "Olajšanje, da Tandejeve poškodbe ne ogrožajo njegovega življenja"

V sezoni 2023/24 samo dvakrat med 20

V pretekli sezoni se na tekmah svetovnega pokala niti enkrat ni uvrstil med deseterico, še najboljši je bil decembra v Klingenthalu, kjer je zasedel 12. mesto. Poleg tega je bil med najboljšimi 20 le še januarja v Bischofshofnu (20.).

V desetletni karieri nastopanja v svetovnem pokalu je sicer zmagal osemkrat, nazadnje marca 2022 v Oslu. Na stopničkah je stal 27-krat, zadnjič februarja 2023 v Willingenu. Lahko se pohvali tudi z zlato olimpijsko kolajno, leta 2018 v Pjongčangu jo je z rojaki osvojil na ekipni tekmi.

Nova sezona se bo začela 22. novembra v Lillehamerju, najprej bo na sporedu mešana ekipna tekma.