Mazejeva je v pretekli sezoni osvojila naslov veleslalomske prvakinje, podprvakinje v superkombinaciji in dvakrat zmagala, na zmagovalnem odru pa stala osemkrat. Foto: Reuters
Mazejeva je v pretekli sezoni osvojila naslov veleslalomske prvakinje, podprvakinje v superkombinaciji in dvakrat zmagala, na zmagovalnem odru pa stala osemkrat. Foto: Reuters
Andrea Massi in Tina Maze
Andrea Massi se zgleduje pri Anteju Kosteliću, očetu Janice in Ivice Kostelića, s katerim nista smučarska trenerja po osnovni izobrazbi. "Stvari gotovo vidita drugače kot drugi trenerji. Predvsem sta pedagoga. Ante je opazovalec, stvari ga zanimajo, kot zanimajo Andreo. Sta zanimiva, ko drug drugemu rečeta 'Pozdravljen, strokovnjak' in odvrneta 'Pozdravljen, strokovnjak'. To mi veliko pomeni," pravi Mazejeva. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Lindsey Vonn, Maria Riesch, Tina Maze
Le Lindsey Vonn in Maria Riesch sta v sezoni 2010/11 zbrali več točk kot Tina Maze. Foto: EPA
Tina Maze
Po rezultatski krizi je prišlo svetovno prvenstvo, ki je bilo nekakšna prelomnica. Iz Garmischa se je vrnila z dvema medaljama, zlato in srebrno. Foto: Reuters
Tina Maze v sredinem športnem pogovoru

Za Mazejevo je dolga in naporna sezona, ki je Črnjanki prinesla veliko uspehov in na koncu tretje mesto v skupnem seštevku. "Ti rezultati mi dajejo veliko pozitivnih občutkov in ponosa, zato je užitek počivati. Je pa težko spremeniti ritem po sezoni. Nekaj dni me je mučilo, da ni bilo tekem in adrenalina," je v športnem pogovoru na Valu 202 z Igorjem Tomincem dejala 27-letnica, ki upa, da so in bodo njeni uspehi za zgled mladim nadobudnim smučarjem.

"Biti v samem vrhu pomeni meni veliko in mislim, da tudi drugim otrokom, ki se primerjajo z mano," pravi in dodaja, da je v športu, v katerem je v karieri dosegla že veliko vzponov, pa tudi nekaj padcev, veliko lepega. "Treba je te stvari najti, jih spodbujati. Velikokrat se zgodi, da otroci izgubijo zanimanje zaradi drugih dejavnikov, ne zaradi samega športa. Nekateri starši otrokom ne dajejo dovolj podore, nekatere družine pa jih znajo spodbujati, jim pustijo, da se človek razvija po naravni poti, da sledi svojim željam".

Igranje klavirja dobra šola
Smučanje je garaški šport, pravi. "Veliko si od doma, vztrajen moraš biti. Dobro je, da imaš vse stvari. Takoj ko ti nekaj manjka, se raven smučanja zniža. Res moraš biti 100-odstotno predan temu, predvsem na tej ravni. V smučanju moraš biti vsestranski," meni Mazejeva, ki ne obvlada le smučanja, temveč tudi črno-bele klavirske tipke. "Igrati instrument se mi zdi dobra metoda. Moraš biti vztrajen, miren. Mislim, da me je tudi ta šola oblikovala v osebnost, kakršna sem," pravi in izpostavlja, da tako kot pri smučanju tudi pri igranju klavirja ni zadovoljna, dokler ga ne izpili do potankosti.

Tudi z malo denarja se da
Smučanje je tudi šport, za katerega velja stereotip, da ga lahko trenirajo le otroci bogatih staršev. Mazejeva pravi, da so bili njeni starši bogati kot osebe, denarno pa ne in da so zato velikokrat predvsem pred sezono opravili manj treningov, a če je želja velika, se vse da, je prepričana najboljša slovenska športnica lanskega leta. "Tudi z manj denarja se da, z veliko želje pa nedvomno," je prepričana, hkrati pa priznava, da so se v zadnjem desetletju stvari spremenile in da bi lahko sprejeli nova pravila, da bi imeli mlajši manj parov smuči, s čimer bi bolj izenačili začetne pogoje. Strokovnjakov in talentov v smučanju v Sloveniji ne manjka, je prepričana.

Ponosna na študij
Po sezoni so na vrsti zaslužen počitek in spomladanski treningi, ki so bolj kot organizmu namenjeni predvsem glavi in tudi uživanju, razbremenitvi ter držanju kondicije, "da ni prevelik šok, ko moraš spet trenirati". Ob treningih in tekmah pa ima Mazejeva še eno "službo" - študij na pedagoški fakulteti v Mariboru. Do konca študija ji manjka le še nekaj izpitov, na kar je slovenska rekorderka po številu zmag v svetovnem pokalu alpskega smučanja zelo ponosna, saj so ji starši govorili, da je šola na prvem mestu. Starši so seveda tudi tisti, ki so Tini dali (športne) gene. "Športniki smo v družini, športniki smo v vasi," je dejala in poudarila, da je njen dedek opravljal težaško delo v rudniku do 70. leta.

Bolj spočita ob koncu sezone
Mazejeva je imela sanjski zaključek sezone, presegla je mejo tisoč osvojenih točk. Ko je njenima največjima tekmicama, Marii Riesch in Lindsey Vonn, že pojenjala moč, je bila polna energije - energije, ki jo je črpala tudi iz odličnih izidov na svetovnem prvenstvu. "Od takrat naprej se je zdelo vse lahko. Druge smučarske so to raven dosegle že na začetku sezone. Vzponi in padci so, to se je videlo, kako jima gre krivulja navzdol. Nisem bila 'skurjena' kot oni. Bila sem sproščena, nisem imela toliko pritiskov kot onidve. Problem je priti v to formo čim prej," pravi in priznava, da je ritem tekem veliko napornejši, če si (skoraj) vedno na stopničkah za zmagovalce, saj to za seboj potegne novinarske konference, dopinške kontrole ... Naporen (zmagovalni) ritem se je poznal tako pri Rieschevi kot Vonnovi in pri moških pri Ivici Kosteliću. "Verjetno tudi jaz nisem stroj, ki bi zdržal vso sezono. Dokler ne poskusiš, ne veš. Janica (Kostelić, op. a.) je bila. Poskušala bom priti na to raven drugo leto čim prej in potem bom videla," za naslednjo sezono napoveduje zgodnejše tempiranje forme.

V družbi Italijanov se dobro počuti
Smučarsko tehniko je Mazejeva izboljševala skozi leta, svoje je dodal trener Andrea Massi, v hitrih disciplinah ji je pomagal Livio Magoni. "Velikokrat sem bila presenečena nad njegovimi linijami, ki mi jih je pokazal". Piko na i je dodal serviser Alberto Corbellini, prav tako Italijan. "Nisem napol Italijanka, sem še vedno Korošica," odgovarja na vprašanje, ali se počuti že kaj Italijanko. "Mi je pa prijetno delati z Italijani. Povejo, kaj čutijo, so taki, kot so. Ti, ki delajo z mano, so zares dobre osebe," pravi o svojih sodelavcih, zaradi katerih se je precej hitro naučila italijanščine. "Bila sem prisiljena, ker sem bila z Andreo in njegovimi prijatelji, ki so se pogovarjali v italijanščini. Andrea ima dva dobra prijatelja, ki sta bila tako uvidevna, da sta mi prevajala in tako sem se hitro naučila," je razkrila razloge za učenje jezika naših zahodnih sosedov. "Italijanščina je melodičen jezik. Andrea mi pravi, da zvenim bolj simpatična v italijanščini kot slovenščini," dodaja.

Dobra fizična priprava osnova
"Težko mi je biti res vrhunska v vseh štirih disciplinah in morda sem tudi zato malce nazadovala v veleslalomu. Imam precej težav, ker je hitra menjava med eno disciplino in drugo in je težko narediti pravilen zavoj v vsaki disciplini. Mogoče manjka kanček, da bi bila v veleslalomu na vrhu v vsaki tekmi, to mi predstavlja izziv za naslednjo sezono," pravi o enem izmed ciljev za naslednjo sezono, v kateri si želi, da bi malce prej prišla v dobro formo. Ker ne izpusti nobene tekme, mora biti dobro fizično pripravljena, za kar pa so najpomembnejši poletni meseci. Pred lansko sezono je Mazejeva trenirala tudi z Norvežanom Akslom Lundom Svindalom, meni pa, da bi se tudi od Ivice lahko kaj naučila.

Izboljšanje odnosov s SZS-jem
Odnosi med moštvom Team to aMaze in smučarsko zvezo v preteklosti niso bili najboljši, a stvari se z novim vodstvom počasi obračajo na bolje. "Dialog na zvezi je boljši, kot je bil, stvari so se izboljšale ob menjavi vodstva. Upoštevajo nas bistveno bolje kot prej. Treba se je usesti, razmisliti, kaj bi bilo najbolje", meni svetovna prvakinja v veleslalomu, ki pa se kljub temu še vedno najbolj zanaša na lastne moči. "Po navadi je tako, da se le na sebe lahko najbolj zaneseš. Vsaj jaz sem tak človek, da sebi najbolj zaupam."

Če uživaš, je lahko vsak dan dopust
Uživati se da tudi na najvišji ravni. "Moraš doseči to raven. Sama sem precej zahtevna do sebe, do drugih. Ko stvari niso 'top', 'špica', težko uživam, ko sem pa na tej ravni, se je videlo v drugem delu sezone, kako uživam". "Če uživaš v tem, kar počneš, je lahko vsak dan lahko dopust," pravi pred zasluženim počitkom, ki ga najraje preživlja ob morju, ki je njena najljubša terapija.

Tina Maze v sredinem športnem pogovoru