Italijani so se množično udeležili tradicionalnega shoda proti mafiji. Foto: EPA
Italijani so se množično udeležili tradicionalnega shoda proti mafiji. Foto: EPA
Udeleženci shoda so se zavzeli za učinkovitejši boj proti mafijskim združbam. Foto: EPA

Tokratni shod je bil že tradicionalen, saj se Italijani vsako leto na prvi pomladni dan odpravijo na ulice v znak protesta proti mafiji, ki vleče pomembne niti v delovanju juga Italije. Organizatorji shoda so na glas brali imena žrtev mafijskih napadov in spopadov, glavna zahteva protestnikov pa je bil poziv policistom, naj bodo učinkovitejši v boju zoper mafijske klane.

Kot je dejal Antonio Bassolino, prvi mož regije Kampanja, mafija ni večna, in ob tem dodal, da lahko premagajo sicilijansko mafijo in camorro, kot se imenuje združba v Neaplju. Bassolino se je zavzel za povečanje sredstev lokalni policiji za boj proti mafiji. "Naš pregovor je stalnost, kajti proti mafiji se moramo bojevati 365 dni v letu."

A nekatere žrtve mafije kljub spodbudnim pozivom ostajajo zelo skeptične. "Jezna sem in precej manj optimistična kot pred 17 leti, ko je bil moj brat umorjen," je dejala Rita Borsellino. Njen brat Paolo Borsellino je bil sodnik, ki ga je mafija "pospravila " 19. julija 1992 v središču Palerma. "Mafija se je spremenila, postali so nevarnejši in tudi bolj vpleteni v vzvode moči."

Na shodu tudi avtor Gomorre
Med udeleženci shoda sta bila tudi 29-letni Roberto Saviano, avtor razvpite knjige Gomorra, v kateri je opisal delovanje camorre, ki mu je javno zagrozila z umorom, in sin umorjene ruske novinarke Ane Politkovske. Zaradi groženj se je Saviano umaknil v tujino, policijska zaščita pa je postala nepogrešljiv del njegovega vsakdana.

Organizirani kriminal v Italiji je v rokah štirih velikih združb: na Siciliji je glavna Cosa Nostra, v okolici Neaplja Camorra, v Kalabriji 'Ndraghetta, v Apuliji pa Sacra Corona Unita. Kljub boju oblasti proti mafiji pa slednja ostaja še vedno zelo močna, nekateri pravijo, da je to dejansko "podjetje", ki letno obrne največ denarja v Italiji.

K .T.