Letalo se je na poti v Miroslawiec ustavilo še v Krzesinyju in Powidzu, kjer so izstopili nekateri udeleženci konference. Foto: EPA
Letalo se je na poti v Miroslawiec ustavilo še v Krzesinyju in Powidzu, kjer so izstopili nekateri udeleženci konference. Foto: EPA
Major Bogdan Ziolkowski je kmalu po nesreči odgovarjal na novinarska vprašanja. Foto: EPA

Nesreča se je zgodila v sredo zvečer na letališču v Miroslawiecu na severozahodu države. Kot je sporočil tiskovni predstavnik letalstva Wieslaw Grzegorzewski, so bili na krovu letala štirje člani posadke in 16 vojakov, nesreče pa ni preživel nihče. Transportno letalo Casa C 295 bo kupilo tudi slovensko obrambno ministrstvo.

Po strmoglavljenju se je vnel požar
Po podatkih gasilcev naj bi letalo treščilo ob zemljo tik pred stezo, pri čemer se je vnel požar. Točen vzrok nesreče ni znan, preiskovalci še iščejo črno skrinjico.

Ironija je, da so se vojaki, med njimi je bil tudi general poljskih zračnih sil, vračali z Varšave z letne konference o varnosti poletov, ki jih organizira vojska. Pred Miroslawiecem se je letalo ustavilo v Krzesinyju in Powidzu, kjer je pustilo nekaj drugih udeležencev konference, postanki pa so bili predvideni še v Swidinu in Krakovu.

Hiter odziv poljskega političnega vrha
Na kraj nesreče sta še zvečer prihitela poljski premier Donald Tusk in obrambni minister Bogdan Klich, predsednik Lech Kacyznski, ki je na obisku na Hrvaškem pa je sporočil, da se danes vrača domov. Tusk je nesrečo označil za eno najhujših vojaških katastrof v zadnjih 30 letih v državi.

Poljska je v zadnjih letih kupila deset letal C-295M, ki so namenjena prevozu taktične in logistične opreme. Na letalu je lahko največ 71 vojakov in največ 9.250 kilogramov opreme. Najvišja hitrost letala je 450 kilometrov na uro. Izdelovalec letal, špansko podjetje EADS Casa, je od leta 2001, ko je začel proizvodnjo omenjenih letal, prodal 50 letal šestim državam: Španiji, Poljski, Jordaniji, Alžiriji, Braziliji in Portugalski, pridružila pa se jim bo tudi Slovenija. Doslej niso poročali o nobeni nesreči tega tipa letala.

Slovenija bo kupila omenjeno letalo
Model omenjenega letala bo kupilo tudi slovensko obrambno ministrstvo. Kot piše na strani MORS-a, je ministrstvo končalo ocenjevanje dveh prispelih ponudb na razpis o nakupu transportnega letala in med njima izbralo špansko podjetje. "Ministrstvo bo pogajanja za oddajo naročila in sklenitev pogodbe nadaljevalo s podjetjem EADS CASA, ki je posredovalo ugodnejšo ponudbo. Pogajanja za sklenitev pogodbe bodo predvidoma končana v roku enega meseca."

K. T.