Foto:
Foto:
Pevski zbor Rdeče armade je le še umetniški simbol nekdanje vojaške moči.

Od najdaljšega mandata ga loči še šest let. Tudi če ga 84-letni Janez Pavel II. ne bo presegel, je njegov pontifikat v marsičem na prvem mestu. Obdobje Karla Woytile so zaznamovale velike spremembe v Evropi.

Daleč največ je potoval po svetu in zbližal Rimskokatoliško cerkev z drugimi religijami. Znotraj Cerkve je ostal zvest tradicionalnim vrednotam. Prepoved uporabe kontracepcije, žensko duhovništvo, priznavanje istospolnih zvez so teme, ki so bile deležne kritik tudi v sami Cerkvi.

Kljub temu ostaja Janez Pavel II. revolucionar in velik mirovnik. Opravičil se je za zločine Cerkve. Nasilje in vojno je vedno zavračal, četudi s tresočim in šibkim glasom. Ima izjemno karizmo, ki kljub šibkemu zdravstvenemu stanju pritegne milijone ljudi.

Papež je danes vodil že dve maši. Eno zahvalno, drugo pa za bodočnost. Prejel je več tisoč čestitk, tudi iz islamskega sveta, v katerih izražajo spoštovanje za njegovo neutrudno pastoralno delovanje.

Papežu prepeval zbor Rdeče armade
Na proslavi 26-letnice pontifikata sta sinoči pred papežem nastopila ruski zbor in orkester Rdeče armade, kar bi bilo nepojmljivo pred 15 leti - v času Sovjetske zveze. Zbor je bil do leta 1989 vrhunski umetniški simbol vojaške moči Sovjetske zveze. Na koncertu, ki sta ga neposredno prenašali italijanska in ruska televizija, nista manjkali pesmi Kalinka in Široka stepa, posebej za papeža pa poljska narodna.