Kimov sin Kim Džong Un naj bi bil star 26 ali 27 let, natančnega datuma njegovega rojstva pa mediji ne poznajo. Foto: EPA
Kimov sin Kim Džong Un naj bi bil star 26 ali 27 let, natančnega datuma njegovega rojstva pa mediji ne poznajo. Foto: EPA

V kratkem sporočilu za javnost, ki ga je prenesla osrednja tiskovna agencija, je severnokorejska delavska stranka (WPK) zapisala: "Kongres severnokorejske delavske stranke, kjer naj bi izvolili novo vodstvo, bo 28. septembra v Pjongjangu." BBC piše, da sporočilo tako končuje večtedensko ugibanje svetovnih medijev, kdaj bodo sklicali kongres, ki je sicer bil napovedan za september, a so ga že večkrat prestavili.

Delavska stranka naj bi na kongresu imenovala novo vodstvo stranke in tako pripravila teren za imenovanje naslednika svojega ljubljenega vodje, Kimovega tretjega sina, Kim Džong Una. Govorice, da naj bi Kim Džong Un, ki je danes star 26 ali 27 let, nasledil svojega očeta, so se v javnosti začele pojavljati pred približno letom dni.

Kim Džong Un se je šolal v Švici
O Kimovem tretjem sinu zahodni svet ne ve veliko. Rodil se je leta 1983 ali v začetku leta 1984 v Kimovem zakonu s tretjo ženo, ki je leta 2004 umrla zaradi raka. Obiskoval je mednarodno šolo v Švici, kjer je študiral angleški, nemški in francoski jezik, že zdaj naj bi bil vključen v številne politične razprave, svojega očeta pa pogosto spremlja na raznih ogledih, obhodih in obiskih.

Nazadnje ga je spremljal na obisku Kitajske, kjer naj bi Kim Džong Il svojega naslednika predstavil državnemu vodstvu Kitajske, ki je ena redkih severnokorejskih zaveznic. Tisti, ki Kim Džong Una poznajo, pravijo, da je od vseh treh sinov najbolj podoben očetu.

Šele tretji kongres delavske stranke
Tokratno srečanje delegatov stranke bo šele tretje od ustanovitve komunistične države leta 1948. Na zadnjem kongresu stranke, ki je bil leta 1980, so objavili, da bo takratnega voditelja Kim Il Sunga po njegovi smrti nasledil Kim Džong Il. Ta je vajeti komunistične države prevzel po očetovi smrti leta 1994 in državo popeljal v popolno izolacijo od zunanjega sveta.

68-letni Kim Džong Il je leta 2008 preživel možgansko kap, njegovo zdravstveno stanje pa naj ne bi bilo najboljše. Kim je po kapi sicer okreval in opravlja svoje državniške dolžnosti, a mu zdravje očitno narekuje, da se mora pripraviti na morebitno izročitev oblasti.