Foto:
Foto:
Ljudje so se zbrali pred spomenikiom, posvečenim žrtvam jedrskega napada.

Le tri dni pozneje pa je v podobnem napadu na Nagasaki umrlo še približno 40 tisoč ljudi, novo orožje pa je do tal porušilo obe japonski mesti.

Po obeh napadih je japonski cesar Hirohito 14. avgusta 1945 prisilil vojaško vodstvo, da je privolilo v premirje, ponujeno na potsdamski konferenci slaba dva tedna prej. S kapitulacijo Japonske 2. septembra se je končala druga svetovna vojna, uporaba atomske bombe pa je napovedala obdobje hladne vojne.

Župan kritičen do ZDA
Župan Hirošime Tadatoši Akiba je v nagovoru več kot 40.000 gostov, ki so se zbrali ob obletnici, dejal, da je zaskrbljen nad egocentričnim pogledom na svet ameriške vlade. Skrbi ga tudi namen tistih, ki želijo spremeniti japonsko pacifistično ustavo. Kritiziral je tudi Severno Korejo, ki po njegovem mnenju vodi ničvredno politiko jedrskega zavarovanja.

Akiba je dodal, da bi moral svet uničiti in prepovedati jedrsko orožje. Državne voditelje je pozval, da se udeležijo zasedanja o neširjenju jedrskega orožja, ki bo maja 2005 v New Yorku. Pozval jih je tudi, naj podpišejo pogodbo, s katero bi bili do leta 2020 brez jedrskega orožja.