Izraelci se veselijo okrogle obletnice svoje države. Foto: EPA
Izraelci se veselijo okrogle obletnice svoje države. Foto: EPA
Izrael praznuje

Za Palestince 60 let nakbe, katastrofe, tragične usode beguncev, ki še danes v begunskih taboriščih po arabskem svetu čakajo na ustanovitev svoje domovine. 14. maja 1948 je bila rojena judovska država, za mnoge Palestince je bila domovina takrat izgubljena. Sinoči, tik po sončnem zahodu, ko se je po judovskem koledarju že začela 60. obletnica ustanovitve Izraela, so v Jeruzalemu zaigrale fanfare in izraelski premier Ehud Olmert je v prazničnem ozračju dejal, da si Izrael želi miru, in ne vojne.

"V Tel Avivu se ljudje to bučno noč niso pustili motiti s politiko, razočarani nad neuspelimi mirovnimi pogajanji in klavrno izraelsko politiko so preplesali noč. Slavje je zasenčila tudi finančna afera izraelskega premierja Ehuda Olmerta, ki naj bi ga po pisanju izraelskih kolumnistov lahko stala premierskega stočka."

Bo Olmert odstopil?
Govorice, da naj bi Olmert po velikem slavju moral odstopiti, so namreč vse glasnejše. Še prej pa bo poleg predsednika Šimona Peresa v Izraelu gostil številne tuje voditelje, med njimi tudi ameriškega predsednika Georga Busha. Kljub pritiskom Washingtona, ki želi videti napredek v mirovnih pogajanjih, si skregani strani v zadnjih 60 letih že dolgo nista bili tako odtujeni kot prav zdaj. Zastala mirovna pogajanja in negotova prihodnost so tako marsikateremu Izraelcu pokvarila paznovanje, še pravi Šveglova.

Izrael praznuje
Takole je Gurion leta 1948 podpisal deklaracijo neodvisnosti. Foto: EPA
Ulice Jeruzalema in drugih judovskih mest so preplavili navdušeni Izraelci. Foto: EPA
Tudi otroci so navdušeni nad bučnim proslavljanjem. Foto: EPA
Izrael se veseli 60. obletnice ustanovitve Izraela. Foto: EPA
V teh dneh potekajo tudi številni koncerti priljubljenih izraelskih glasbenikov. Foto: EPA
V zlato odeta Kupola na skali, v ozadju katere poteka veličasten ognjemet. Foto: EPA