Foto: Reuters
Foto: Reuters

Odškodninsko shemo je vladni kabinet potrdil danes, po njej pa bodo vsakemu od preživelih namenili do 65.000 evrov, poroča Guardian.

Magdalenski domovi, kot se jim je tudi reklo, ker so v njih za matere in otroke skrbele sestre magdalenke, so bili vzpostavljeni leta 1922. Do leta 1998, ko so zaprli zadnjo tovrstno ustanovo, pa je v 18 domovih, kolikor jih je zajela preiskava, umrlo 15 odstotkov vseh, ki so se tam rodili.

Sorodna novica Irski premier se je opravičil zaradi ravnanja z neporočenimi ženskami in otroki
Preiskavo je sprožilo odkritje množičnega grobišča v Galwayu. Foto: Reuters
Preiskavo je sprožilo odkritje množičnega grobišča v Galwayu. Foto: Reuters

"Ni denarja na svetu ali ukrepa, ki bi lahko zares odtehtal vso škodo, ki je bila povzročena v domovih za neporočene matere. Kar smo potrdili danes, je naslednje poglavje v odzivu države na zapuščino teh ustanov in njena zaveza k povračanju zaupanja, ki je bilo tako grobo sesuto," je povedal minister za otroke in enakost Roderic O'Gorman ob napovedi sheme.

Vlada bo tudi ponudila odškodnino otrokom, ki so svojo zgodnjo mladost preživeli v verskih ustanovah, pri čemer so nekateri morali delati v pralnicah. Mame, ki so v teh domovih preživele manj kot tri mesece, bodo upravičene do 5000 evrov, 10.000 pa za tiste, ki so v domovih preživele od tri do šest mesecev. Tiste, ki so bile tam več kot deset let, so upravičene do 65.000 evrov.

Po navedbah vlade je okoli 34.000 preživelih na Irskem in v tujini upravičenih do "najobsežnejše sheme tega tipa v zgodovini države".

Srhljiva odkritja v Galwayu

Odločitev o odškodnini je bila sprejeta po tem, ko je preiskava posebne komisije podrobno razkrila srhljive izkušnje približno 56.000 žensk in 57.000 otrok iz teh ustanov.

V januarja objavljenem poročilu komisija med drugim razkriva alarmantno število smrti dojenčkov v domovih, pa tudi kruto ravnanje z njimi in zanemarjanje. Številne izmed mater so ločili od otrok, ki so jih dali v posvojitev ali rejništvo.

Komisijo so vzpostavili po tem, ko so v neoznačenem množičnem grobišču v grofiji Galway našli človeške posmrtne ostanke. Lokalna zgodovinarka Catherine Corless je začela preučevati dokumentacijo tamkajšnjega doma za neporočene matere in odkrila, da je tam med letoma 1925 in 1961 umrlo 796 otrok, a brez dokumentacije o pogrebih.

Ob izkopavanju so našli 20 podzemnih komor s človeškimi ostanki, v njih so bili zarodki, stari od 35 tednov, pa vse do triletnih otrok.