Predsednikov načrt je dobil podporo v predstavniškem domu, zdaj ga bodo pod drobnogled vzeli še senatorji. Foto: EPA
Predsednikov načrt je dobil podporo v predstavniškem domu, zdaj ga bodo pod drobnogled vzeli še senatorji. Foto: EPA
Obama pozdravlja člane osebja v Pentagonu. Foto: EPA
Ameriška podjetja še naprej odpuščajo: gradbeno podjetje Caterpillar bo na cesto postavilo 20.000 ljudi. Foto: EPA

S svežnjem naj bi dali nov zagon pešajočemu ameriškemu gospodarstvu in se izvlekli iz recesije. 244 demokratskih predstavnikov je glasovalo za sveženj, vseh 177 republikanskih in še 11 demokratskih pa proti. Republikanci so dejali, da je načrt predrag in da ne bo deloval. Obama je sicer ob začetku predsedovanja izrazil upanje, da bi stranki v njegovem mandatu sodelovali bolje, a kot kaže, se to še ne bo zgodilo kmalu.

"Predlog demokratov ne bo imel hitrega in učinkovitega vpliva na gospodarstvo," je bil kritičen republikanski kongresnik Barret. Zdaj se mora odločiti senat, ki bo o svežnju odločal prihodnji teden, pri čemer pa utegnejo imeti demokrati večje težave, saj imajo v senatu le tesno večino.

Večina denarja za ustvarjanje novih delovnih mest
Obama je dejal, da bo večina denarja porabljena takoj in bo namenjena ustvarjanju od 3 do 4 milijonov novih delovnih mest, večino od njih pa bodo ustvarili v zasebnem sektorju. Sveženj prinaša 275 milijard dolarjev v obliki davčnih olajšav za gospodinjstva in podjetja, medtem ko bo 540 milijard dolarjev namenjenih široki paleti pobud, med njimi popravilu cest in mostov, izboljšanju zdravstvenega sistema, naložbam v nove tehnologije in prenavljanju 10.000 šol.

Predsednik je že pred glasovanjem dejal, da ne pričakuje 100-odstotne podpore republikanske stranke, vendar pa dovolj glasov za, ki bodo pripomogli k potrditvi načrta. Republikanci so zagovarjali svoj predlog, ki predvideva zmanjšanje davkov, s čimer bi pridobili več sredstev za ustanavljanje novih delovnih mest.

Kongres je sicer pred tremi meseci odobril 700 milijard dolarjev pomoči, a posojilni trg je še vedno v zamrznjen, podjetja pa še naprej odpuščajo. V ponedeljek je sedem svetovnih družb napovedalo odpust več kot 70.000 ljudi: največji delež novih nezaposlenih bo v ZDA: gradbeniško podjetje Caterpillar je napovedalo odpust okoli 20.000 ljudi, farmacevtsko podjetje Pfizer okoli 20.000 ljudi, operater mobilne telefonije Sprint Nextel 8.000 ljudi, podjetje Home Depot okoli 7.000 ljudi, General Motors bo v prihodnjih šestih mesecih zmanjšal proizvodnjo v več tovarnah, v kratkem pa bo odpustil 2.000 ljudi, teksaško podjetje Texas Instruments bo na cesto postavilo 3.400 ljudi, podobno pa bodo storila še številna druga podjetja.

Prvič v Pentagonu
Obama se je udeležil tudi prvega sestanka v Pentagonu, kjer je vodilnim dejal, da vojska svoje misije izvaja pod velikim pritiskom in vojaškim enotam izrazil svojo podporo. Ob tem je dodal, da njegovo administracijo čakajo težke odločitve glede vojne v Iraku in Afganistanu. V predvolilni kampanji je obljubil, da bo končal vojno v Iraku in iz države umaknil vojake.

K. T.