Obama prepričuje republikance, naj le potrdijo njegov načrt. Foto: EPA
Obama prepričuje republikance, naj le potrdijo njegov načrt. Foto: EPA

Ameriško ljudstvo zahteva dejanja.

Barack Obama
Glasovanje o rešitvenem paketu

Obama je obiskal republikanske kongresnike v predstavniškem domu in jih pozval, naj pustijo politiko na strani in potrdijo njegov 825 milijard dolarjev vreden načrt za rešitev gospodarstva, ki ga vsak dan bolj razjeda gospodarska kriza. Povedal jim je, da bi morda privolil tudi v nekatere spremembe v načrtu, če bi ga republikanci potrdili.

Obama je dejal, da ne pričakuje 100-odstotne podpore republikanske stranke, a pričakuje dovolj glasov za, ki bodo pripomogli k potrditvi načrta. "Obstajajo legitimni filozofski ugovori, ki jih imajo republikanci na moj načrt, in to spoštujem," je dejal ameriški predsednik, a republikance ob tem okrcal, da ne poznajo vseh delov načrta tako podrobno, kot bi si želel. Nasprotovanje republikanske stranke sicer ne more ogroziti Obamovega načrta, lahko pa upočasni njegovo potrjevanje, predvsem v senatu.

Republikance moti čezmerna poraba
Predlog v dveh letih predvideva 550 milijard dolarjev porabe in 257 milijard dolarjev davčnih olajšav. Republikanci imajo pomisleke, čaš da je sveženj predrag in da vsebuje nepotrebno porabo, moti pa jih predvsem 200 milijonov dolarjev pomoči revežem pri načrtovanju družin, enaka vsota za obnovo travnika National Mall v Washingtonu, 600 milijonov dolarjev za nakup novih varčnejših avtomobilov za zvezno vlado in pet milijard dolarjev, ki jih je Obama namenil visokemu šolstvu.

Republikanci so ob tem pripravili svoj načrt za oživitev ameriškega gospodarstva, ki pa je v bistvu le seznam želja, saj nima nobene možnosti za uspeh v predstavniškem domu. Njihov predlog predvideva nekaj več denarja brezposelnim, sicer pa vsebuje izključno davčne olajšave.

O načrtu danes v predstavniškem domu
Načrt za oživitev gospodarske rasti, ki naj bi bil dokončno sprejet do konca februarja, so pripravili demokrati. Prepričani so, da bo sveženj do leta 2010 gospodarsko rast povečal za 3,7 odstotka in da bo ustvaril tri milijone novih delovnih mest, predvsem v zasebnem sektorju. O svežnju pomoči bo danes glasoval predstavniški dom ameriškega kongresa, v torek pa ga je že potrdil senatni odbor za finance.

B. T.

Ameriško ljudstvo zahteva dejanja.

Barack Obama
Glasovanje o rešitvenem paketu