David Cameron se pred svojimi volivci rad pokaže kot okolijsko zaveden politik. Zdaj pa je ta podoba močno okrnjena. Foto: EPA
David Cameron se pred svojimi volivci rad pokaže kot okolijsko zaveden politik. Zdaj pa je ta podoba močno okrnjena. Foto: EPA

Cameron je za svoja potovanja znotraj Velike Britanije 60-krat uporabil zasebna letala in helikopterje desetih poslovnežev, "težkih" tri milijarde dolarjev, je razkril britanski dnevnik The Independent.



Kaj pa zaščita okolja?
Številne lokacije, za katere je uporabljal luksuzna letala industrialcev in podjetnikov, bi lahko z lahkoto dosegel z vlakom ali po cesti, a Cameron se je odločil za udobje. S tem je pokazal, da v praksi ni res velik borec za okolje, za kar se je rad razglašal v javnosti.

Po oceni The Independenta je Cameron z letali poslovnežev preletel 20.454 milj, kar znese 9,6 tone škodljivih izpustov. V to oceno pa niso zajeta še brezplačna potovanja, ki mu jih je omogočil eden izmed glavnih financerjev torijcev Lord Ashcroft, ki je Cameronu in njegovim sodelavcem dal na razpolago svoje letalo. Odgovor Camerona? Njegov predstavnik zatrjuje, da je vodja konserativcev borec za okolje in da se skuša izogniti potovanjem z letalom, kadar je le mogoče.

A eden od bogatih lastnikov omenjenih letal, jeklarski magnat Andrew Cook, je spregovoril o tem, kako je pomagal Cameronu oblikovati svojo energetsko politiko, s čimer je zadal še en udarec Cameronu, ki je bil ves teden na udaru lastne stranke.