Med 15.000 vojaki so poleg Američanov in Britancev še Kanadčani, Danci in Estonci. Na sliki britanski vojak na cesti išče talibanske doma narejene bombe. Foto: EPA
Med 15.000 vojaki so poleg Američanov in Britancev še Kanadčani, Danci in Estonci. Na sliki britanski vojak na cesti išče talibanske doma narejene bombe. Foto: EPA
Ofenziva poteka počasi

Posebni dobisnik BBC-ja Frank Gardner je dejal, da naj bi bilo tovrstnih bomb, skritih v cestnih robovih, več, kot je 15.000-glava vojska zahodnih in afganistanskih sil pričakovala. To je tudi razlog, da so imele ameriške in afganistanske čete v mestu Mardža, kjer naj bi bilo jedro talibanskih upornikov, počasnejši prodor, kot so sprva načrtovali. Več sreče so imeli britanski vojaki, ki so se skupaj z afganistansko vojsko odpravili na severovzhodni del države, v mesto Nad Ali. Tam naj bi talibani ali odložili svoje orožje ali pa se umaknili še višje na severni del države. Kot poroča BBC, naj bi v ofenzivi zaveznikom naposled le uspelo prodreti v omenjeni mesti.

Strategija valovanja
Poveljnik Natovih sil Stanley McChrystal meni, da bodo s tako močno obrambno taktiko talibani vztrajali le nekaj dni, saj preverjajo, kako resne namene imajo Natovi in afganistanski vojaki. Za zdaj naj bi imel Nato na razpolago dovolj vojakov, s katerimi bodo lahko obvarovali zasedeno območje. General afganistanske vojske Aminula Patiani je dejal, da so že osvojili večji del provinc Mardža in Nad Ali. Čez nekaj dni pa bodo dobili novo okrepitev izurjenih policistov, s katerimi bodo znova vzpostavili oblast afganistanske vlade.

Operacija Moštarak, ki v jeziku Dari pomeni "skupaj", je eden večjih koalicijskih napadov na talibane po letu 2001. Prav tako je to prvi večji napad ameriških sil pod vodstvom novega predsednika ZDA Baracka Obame. A v operaciji še zdaleč ne gre vse po prvotnih načrtih. V nedeljskem raketnem napadu Natovih sil je umrlo 12 civilistov, zaradi česar se je McChrystal že opravičil. Prav tako naj bi do zdaj umrlo 27 upornikov in trije Natovi vojaki.

Ofenziva poteka počasi