Britanski vojak počiva med operacijo Moštarak, v kateri sicer sodelujejo tudi estonski, kanadski in danski vojaki. Foto: EPA
Britanski vojak počiva med operacijo Moštarak, v kateri sicer sodelujejo tudi estonski, kanadski in danski vojaki. Foto: EPA
Afganistan
Veliko družin je pred spopadi iz Mardže pobegnilo v prestolnico Helmanda, mesto Laškar Gah. Na poti jih pregledajo afganistanski policisti. Foto: EPA

Raketi sta zgrešili svoj cilj in zadeli hišo v mestu Mardža. Poveljnik zveze Nato, general Stanley McChrystal, je ob tem dejal, da "globoko obžalujejo to tragično izgubo življenj". Ravno žrtve med civilisti so bile ena največjih skrbi zaveznikov. Afganistanski predsednik Hamid Karzaj, ki je pred začetkom operacije Nato pozval, naj bo pazljiv in se skuša izogniti žrtvam med civilisti, je pozval k preiskavi smrti civilistov.

Natovi in afganistanski vojaki so drugi dan ofenzive dosegli nekaj napredka, a dobili tudi poučno lekcijo. Ko so v skrivališču talibanov razvili afganistansko zastavo, so morali bežati pred streli. Več kot 15.000 ameriških, britanskih in afganistanskih vojakov je v soboto začelo dolgo pričakovano akcijo Moštarak - Skupaj, s katero želijo dokončno izkoreniniti talibanske utrdbe v južni pokrajini Helmand in vzpostaviti zakonito oblast.

Velika nevarnost min in bomb
S helikopterji so pristali v bližini mesta Mardža, ki velja za jedro islamskih upornikov, od tam pa napredujejo po kopnem. Načrtujejo, da bi mesto v njihove roke prešlo v nekaj dneh. Veliko težavo jim povzročajo mine in doma izdelane bombe, a čez noč je mednarodnim silam uspelo osvojiti predel Mardže. "Vedno sem sanjal o tem, da bo v Mardži zaplapolala afganistanska zastava," je dejal afganistanski vojak na skromni slovesnosti ob razvitju zastave. A povračilo je prišlo le nekaj minut zatem, saj so uporniki začeli streljati na vojake in ameriške marince, ki so varovali območje.

Marinci so sicer dejali, da bi si bolj želeli odkritega oboroženega obračuna kot "prežeče nevarnosti na vsakem vogalu", ki jo morajo upoštevati. "Ves čas si mislim: če zaslišim eksplozijo, je dobro, saj to pomeni, da sem še živ," je dejal 22-letni Američan Justin Hennes.

V skrivališču mamila in kemikalije
V skrivališču talibanov so odkrili več vrečk z mamili, ki bi bile na trgu vredne več sto tisoč ameriških dolarjev, in zaloge kemikalij, s katerimi bi lahko izdelali okoli 50 kilogramov razstreliva. Prav območje Helmanda je središče pridelave opija, katerega prodaja pomeni velik zaslužek za upornike.

Po trditvah afganistanskih oblasti je bilo do zdaj v operaciji ubitih najmanj 27 upornikov pa tudi trije Natovi vojaki. Talibanski predstavniki sicer vztrajajo, da še vedno nadzorujejo mesto. Dogajanje pozorno spremlja tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki se je pred kratkim odločil, da bo v to državo poslal še dodatnih 30.000 okrepitev.

Talibani se skrivajo tudi na meji s Pakistanom
Z akcijo Skupaj želijo zavezniki dokazati, da lahko skupaj z afganistanskimi silami razbijejo upornike in v to državo znova prinesejo politično in ekonomsko stabilnost ter mir, kar pa bo vse prej kot lahka naloga. Čeprav bi Natu uspelo talibane pregnati iz Helmanda, se jih bo še vedno veliko skrivalo v gorah v Pakistanu ali ob meji z njim. Islamabad, sicer tradicionalni zaveznik ZDA, pa nima velike želje za njihovo preganjanje, saj jih vidi kot pragmatično prednost pri omejevanju vpliva tekmic, kot sta Indija in Afganistan.

Po podatkih ZDA naj bi se v Mardži, mestu z 80.000 prebivalci, skrivalo od 400 do 1.000 upornikov, med katerimi naj bi bilo tudi sto tujih borcev.

Območje Mardže je bilo pred desetletji eno glavnih skupnih razvojnih projektov Kabula in Washingtona, saj so prav Američani izkopali prekope, s katerimi so namakali rodovitno zemljo za kmetijstvo.