Vojna v Afganistanu je največja in najbolj krvava operacija Nata v vsej njegovi zgodovini. Foto: EPA
Vojna v Afganistanu je največja in najbolj krvava operacija Nata v vsej njegovi zgodovini. Foto: EPA
Nato prihaja na pomoč
Poletne mesece v Afganistanu so zaznamovali številni spopadi in napadi, ki so terjali na stotine žrtev. Samo letos je tam umrlo 3.100 ljudi. Foto: EPA

Imam premalo vojakov za zmago v prihodnjih šestih mesecih, lahko pa zagotovim napredek, ki bo dal tukajšnjim prebivalcem vedeti, da lahko zaupajo nam in afganistanski vladi, je dejal glavni poveljnik Nata v državi, britanski general David Richards. Ob tem je izrazil upanje, da se bodo boji pozimi, po mesecih krvavih spopadov, umirili. Samo letos je v tej nemirni državi umrlo več kot 3.100 ljudi.

V Afganistanu je zdaj 31.000 Natovih vojakov, njihovo število pa se bo po novem letu še povečalo, saj bo prišlo na pomoč 1.000 poljskih vojakov.

Številni napadi iz zasede
Septembra je Nato prevzel vodenje ameriških sil na vzhodu Afganistana, pred štirimi meseci pa kanadskih, britanskih in nizozemskih vojakov na jugu. Richards je prepričan, da je potrebno Afganistancem dokazati, da so Natove sile dovolj močne, da jih branijo pred talibani. Ob tem zagotavlja, da so se varnostne razmere v državi izboljšale, v zadnjih tednih se je nasilje opazno zmanjšalo, kljub temu pa so pogosti številnih napadi iz zased. "V zadnjih treh dneh smo ubili, ranili in zajeli 150 skrajnežev, največ v južnih pokrajinah Oruzganu in Zabulu," je dejal v intevjuju za britanski časopis.

Veliko pozornosti je namenil tudi o Natovi operaciji Opel, namenjeni pospešitvi obnove in razvoju infrastrukture, s čimer želijo prepričati Afganistance, da jim bodo zaupali.