Prizor iz Havane. Foto: Reuters
Prizor iz Havane. Foto: Reuters

"Ob 6.15 se je zgodil nov popolni izpad nacionalnega elektroenergetskega sistema," je na družbenem omrežju Telegram zapisal državni distributer električne energije.

Kubo je zaradi okvare na eni od glavnih elektrarn v državi že v petek prizadel električni mrk. Brez elektrike je ostalo deset milijonov ljudi po vsej državi. Kuba je po prvem izpadu ponekod že obnovila dobavo elektrike, in sicer v delih glavnega mesta Havana, vključno z nekaterimi največjimi bolnišnicami, a velika večina prebivalstva še vedno nima elektrike.

Prvi izpad električne energije se je zgodil v petek okoli 11. ure dopoldne po krajevnem času, nekaj ur po prenehanju delovanja termoelektrarne Antonio Guiteras.

Po navedbah predstavnika distributerja električne energije na Kubi ni jasno, koliko časa bo trajalo, da bodo znova vzpostavili oskrbo. Razlog za okvaro omenjene elektrarne ni znan.

"Absolutno prednostno obravnavamo in rešujemo to zelo občutljivo energetsko nepredvideno situacijo. Ne bomo mirovali, dokler oskrba z elektriko ne bo obnovljena," pa je v petek na družbenem omrežju X objavil kubanski predsednik Miguel Díaz-Canel.

Prebivalci Kube se spopadajo z vse težjim življenjem. Primanjkuje hrane, goriva, zdravil. Država je več kot 60 let žrtev ameriških sankcij. Foto: Reuters
Prebivalci Kube se spopadajo z vse težjim življenjem. Primanjkuje hrane, goriva, zdravil. Država je več kot 60 let žrtev ameriških sankcij. Foto: Reuters

Na otoku se že več mesecev pojavljajo dolgotrajni izpadi električne energije, zaradi česar je predsednik vlade Manuel Marrero Cruz v četrtek razglasil izredne razmere na področju energetike. Zaprli so šole in nekatera podjetja v državni lasti ter najmanj do ponedeljka odpovedali vse nenujne storitve.

Vlada opozarja na več dejavnikov, tudi ameriške sankcije

Marrero je v četrtek na državni televiziji sporočil javnosti, da so za izpade elektrike krivi vse slabša infrastruktura, pomanjkanje goriva in naraščajoče povpraševanje. Kot glavno težavo je omenil pomanjkanje goriva.

Oblasti pravijo, da so vetrovi, ki jih je prinesel orkan Milton prejšnji teden, okrnili zmožnost dobave goriva z ladij do elektrarn. Vlada opozarja na ameriško blokado in sankcije zoper Kubo, zaradi katerih imajo na otoku težave z nabavljanjem goriva in rezervnih delov za elektrarne.

"Kompleksen scenarij povzroča predvsem stopnjevanje gospodarske vojne in finančnega ter energetskega zatiranja ZDA," je v četrtek dejal predsednik Díaz-Canel. Washington medtem svojo krivdo za energetske težave Kube zavrača.

Medtem ko je na Kubi povpraševanje za elektriko v zadnjih letih naraslo, je dobava goriva močno upadla. Največji dobavitelj nafte za Kubo je Venezuela, ki je dobavo letos skoraj prepolovila. Tudi Rusija in Mehika, ki sta v preteklosti pošiljali gorivo na Kubo, sta močno zmanjšali dobavo.

Kubo prizadel električni mrk