Vrh je potekal v Havani. Foto: Reuters
Vrh je potekal v Havani. Foto: Reuters

Države predstavljajo 80 odstotkov svetovnega prebivalstva, združene pa so v skupini G77. Organizacija je bila ustanovljena leta 1964 z namenom zaščite kolektivnih gospodarskih interesov svetovnega juga, od ustanovitve pa se je skupina razširila na 134 držav.

Kubanski predsednik Miguel Díaz-Canel, ki trenutno predseduje organizaciji, je dejal, da so bogate države do zdaj svet organizirale v skladu s svojimi interesi, zato je zdaj na vrsti "jug, da spremeni pravila igre", poroča Deutsche Welle.

Po njegovih besedah so danes države v razvoju glavne žrtve "večdimenzionalne krize" v svetu, ki vključuje "neenakopravno trgovino" in ki revne države "zlorablja", ter globalnega segrevanja.

Vrha se je udeležil tudi generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres, ki je dejal, da so države v razvoju "ujete v mreži svetovnih kriz", pri čemer je poudaril podnebne spremembe in dolžniško krizo. "Svet pušča države v razvoju na cedilu," je dejal.

Vrha so se med drugim udeležili brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva, venezuelski predsednik Nicolás Maduro, predsednik Kolumbije Gustavo Petro in predsednik Argentine Alberto Fernández.

Prišli so tudi predsednik Angole Joao Lourenco, predsednik Mozambika Filipe Nyusi in predsednik palestinskih samoupravnih oblasti Mahmud Abas.

Organizacija kot članico navaja tudi Kitajsko, ki pa vztraja, da ni del G77, a da jo podpira.