Slaba izkušnja z lanskimi predsedniškimi volitvami in napadi talibanov so volilno komisijo prisilili, da je prestavila parlamentarne volitve. Foto: EPA
Slaba izkušnja z lanskimi predsedniškimi volitvami in napadi talibanov so volilno komisijo prisilili, da je prestavila parlamentarne volitve. Foto: EPA
Afganistan
Drugi krog volitev v Afganistanu so odpovedali, ko se je Karzajev tekmec Abdulah Abdulah umaknil iz volilne farse. Foto: EPA
Preložitev volitev v Afganistanu

Zahodni diplomati so odločitev, da volitve prestavijo z 22. maja na 18. september pozdravili kot priložnost za uveljavitev sprememb, ki naj bi zagotovile, da se ne bodo ponovile prevare, ki so zaznamovale lanske predsedniške volitve, na katerih si je nov mandat zagotovil predsednik Hamid Karzaj.

Denar za volitve po reformi sistema
Volilna komisija je sicer kot razlog preložitve navedla pomanjkanje sredstev, ki jih potrebuje za izvedbo volitev, in vprašanje varnosti. Za izvedbo volitev so na voljo sredstva Združenih narodov, a le pod pogojem, da se reformira volilni sistem. ZDA in druge zahodne države menijo, da bi še ene volitve, zaznamovane s prevarami, nizko udeležbo in napadi talibanov, resno ogrozile njihovo strategijo v državi.

Volitve bi morali v skladu z ustavo izvesti pred 22. majem. Odposlanec ZN-a v Afganistanu Kai Eide je dejal, da afganistanski zakon dopušča prestavitev volitev, čemur ni bil najbolj naklonjen predsednik Karzaj.

Afgansitan še vedno v politični krizi
Politične krize v Afganistanu po avgustovskih predsedniških volitvah še ni konec. Številna ministrska mesta še niso zapolnjena, parlament je že dvakrat zavrnil številne Karzajeve kandidate za ministre. Izboljšanje vladanja v Afganistanu bo ena pomembnejših tem na mednarodni konferenci o Afganistanu v Londonu naslednji teden.

Povečanje števila vojakov
Zahodni diplomati bodo skušali v britanski prestolnici dokončno doreči strategijo za Afganistan, ki naj bi vključevala povečanje tujih enot in krepitev afganistanskih oboroženih sil. Afganistan, ZN in države, ki imajo v tej azijski državi svoje vojake, so se nedavno strinjale, da bodo povečali število afganistanskih vojakov s trenutnih 97.000 na 171.600 do konca leta 2011. Lani je predsednik ZDA Barack Obama napovedal, da bo v Afganistan poslal 30.000 dodatnih ameriških vojakov, članice zveze Nato pa vsaj 7.000 vojakov.

Preložitev volitev v Afganistanu