Jezne množice so s kamni razbile okna vozil, ki so bila v konvoju z ameriškim tovornjakom, ki je povzročil nesrečo. Foto: EPA
Jezne množice so s kamni razbile okna vozil, ki so bila v konvoju z ameriškim tovornjakom, ki je povzročil nesrečo. Foto: EPA
Množica je napadla tudi nekatere urade človekoljubnih organizacij, jih opustošila in požgala. Foto: EPA

Po nesreči je namreč na ulice afganistanske prestolnice prišlo na tisoče ljudi, ki so jih po poročanju ameriške vojske njeni pripadniki skušali umiriti z opozorilnimi streli v zrak. Priče pa poročajo, da naj bi ameriški vojaki oziroma afganistanske sile, ki so prihitele na pomoč, s streli ubile najmanj 13 protestnikov, več kot sto pa jih ranile.

Poročila o tem, kdo naj bi streljal, so si nasprotujoča. Nekateri trdijo, da naj bi streljala ameriška vojska, drugi, da naj bi streljali afganistanski vojaki, tretji pa trdijo, da so streljali oboji.

Zaradi nemirov je afganistanska policija v Kabulu razglasila policijsko uro, ki se začenja ob 22. uri po tamkajšnjem času in končuje ob 4. uri zjutraj. Organizacijo protestov je afganistanska vlada pripisala talibanom in teroristični mreži Al Kaida.

Na jugu države je že predtem ameriško vojaško letalstvo napadlo položaje talibanov in jih več kot 50 ubilo. Po navedbah afganistanskih oblasti so med žrtvami napada, ki se je zgodil ob jutranjem svitu, tudi pomembni talibanski voditelji, ki so se zbrali na posvetu v neki mošeji.

V bližini Kandaharja pa so talibanski uporniki iz zasede napadli patruljo kanadskih vojakov in jih pet ranili. V spopadu naj bi bil ubit tudi najmanj en upornik.