Iz dela Kenije, od koder je doma Obamov oče, poročajo, da je že zmanjkalo majic s podobo demokratskega predsedniškega kandidata. Foto: EPA
Iz dela Kenije, od koder je doma Obamov oče, poročajo, da je že zmanjkalo majic s podobo demokratskega predsedniškega kandidata. Foto: EPA
Obamina babica
Zadnje dni pred volitvami v ZDA je Sara Obama, babica predsedniškega kandidata, dobila policijsko zaščito, saj naj bi v njeno hišo skušali vdreti tatovi. Foto: EPA
Ko je Obama poleti leta 2006 obiskal domovino svojega očeta, je doživel veličasten sprejem. Foto: EPA
V kenijskem mestu Kisumu so po Obami poimenovali šolo. Foto: EPA
Ali bo Obama uresničil (pre)velika pričakovanja Afričanov, bo pokazal čas. Foto: EPA

Temnopolti ameriški demokratski predsedniški kandidat ni nikoli živel v Afriki, prihaja pa iz Kenije njegov oče, ki se je še kot študent odpravil na Havaje, kjer je spoznal Američanko iz Kansasa, s katero se je pozneje poročil. Obama je svojega očeta komaj poznal, saj sta se starša ločila, ko je bil star dve leti. Oče se je vrnil v domovino, kjer je leta 1982 umrl v prometni nesreči.

Od Senegala do Južnoafriške republike, od Mavretanije do Zimbabveja in seveda še posebej v Keniji prebivalci bolj kot kadar koli prej zavzeto spremljajo ameriške volitve in navdušeno podpirajo "sina Afrike".

V pričakovanju revolucije
Senegalski uradnik Mamadu Dialo je prepričan, da priljubljenost Obame med Afričani najbolj izhaja iz njegove skrbi za revne sloje prebivalstva in če bo zmagal, po njegovem mnenju to ne bo zaradi barve kože, ampak ker predstavlja revne, ki zavzemajo največji del prebivalstva v ZDA. Senegalski učitelj Said Njang verjame, da bo zmaga Obame v svet poslala pomemben signal in bo pomenila revolucijo, saj bo tako drugim državam pokazal, da lahko tudi nekdo s temno barvo kože spremeni svet.

Poslanec v mavretanskem parlamentu Mohamed Babane je eden redkih podpornikov republikanca Johna McCaina, saj bo ta po njegovem mnenju ohranjal stabilnost doma in v svetu. Ob tem pojasnjuje, da so Mavretanci zelo zainteresirani za ameriške volitve, saj stabilnost v ZDA pomeni stabilnost po vsem svetu. Z njim se ne strinja mavretanski profesor Hadrami Ould Hatri, ki misli, da bo Obama vodil zmernejšo politiko in ne bo nadaljeval Busheve doktrine, ki je vsiljevala moralistične pogled na druge.

Obamova usoda v božjih rokah
V Keniji, ki jo je Obama kot senator obiskal na poti po Afriki leta 2006 in kjer živi njegova 86-letna babica, je ozračje skoraj naelektreno in časopisi zadnje dneve ne izidejo brez naslovnice, na kateri ne bi bil njihov rojak. Plakati, majice, pesmi in molitve - vse je prežeto z imenom senatorja iz Illinoisa.

"Baracka Obamo polagamo v tvoje roke. Ti si tisti, ki izbira voditelje, pomagaj na volitvah tako, da bo zmagal," je v molitvi med nedeljsko mašo Boga prosil duhovnik Samson Otieno iz Kisumuja, kjer živi Obamova babica. Sam je za predsedniško tekmo med Obamo in McCainom našel vzporednice celo v Svetem pismu in boju med Davidom in Goljatom.

"Molim, da se bo uresničila Božja volja in ljudje ne bodo več prezirali Afričanov," je po maši dejala neka domačinka. Posebne molitve se bodo v Keniji nadaljevale še vse do konca volitev, nekateri trgovci pa že napovedujejo, da bodo dan potem zaprli svoje poslovalnice in se posvetili proslavljanju Obamove zmage, o kateri v tej vzhodnoafriški državi dvomi le malokdo.

Obama v predvolilni kampanji nastopa pod sloganom, da so spremembe mogoče in Afričani so prepričani, da bo njegov optimizem preplavil tudi njihovo celino, za naslednjega ameriškega predsednika pa upajo, da bo naredil več za boj proti revščini, nepravični mednarodni trgovini in za razvoj Afrike.

Prevelika pričakovanja Afričanov?
Toda pričakovanja in želje ljudi so eno, realnost politike pa drugo. Poznavalci zato svarijo pred prevelikimi obeti, saj Obama vsaj v prvem predsedniškem mandatu ne bo tvegal s favoriziranjem temnopoltih na kateri koli celini. Na nedavni konferenci, ki je potekala v etiopski prestolnici Adis Abeba, je tako prevladalo prepričanje, da se ameriška zunanja politika ne bo kaj dosti spremenila, ne glede na to, kdo bo zasedel Belo hišo.

Eden glavnih govorcev na konferenci, ameriški politolog Steven Ekovich, pravi, da med demokratskim in republikanskim programom ni kaj dosti razlik in kot se je sam izrazil, ko je prebral napoved politike Obame in McCaina do Afrike, se mu je zazdelo, da bere isto besedilo.

Zbrane udeležence, večinoma afriške intelektualce in diplomate, je opozoril pred pretiranim navdušenjem nad temnopoltim predsednikom in pričakovanjem radikalnih sprememb v politiki do Afrike ter jim iskreno povedal, da bo Obama najverjetneje še bolj neizprosen do Afričanov in njihovih voditeljev.

Ekovich pravi, da bo še bolj kot kateri koli drug predsednik Obama lahko rekel: "Veste moji afriški bratje in sestre, morali boste pač narediti več pri korupciji, demokraciji in ustavitvi nasilja." To je namreč dokazal že, ko je kritiziral Afroameričane zaradi njihovih neizpolnjenih pričakovanj, še dodaja ameriški politolog.

Bi bil McCain boljši za Afriko?
Tukaj je še področje mednarodne trgovine, ki bi morala še posebej zanimati Afriko, saj njeni kmetje na svetovnih trgih s svojim blagom niso konkurenčni zaradi velikih subvencij, ki jih svojim kmetom namenjajo zahodne države. V tem primeru se Afriki pod Obamo ne obetajo spremembe, saj demokratski kandidat zagovarja protekcionistično politiko, medtem ko je McCain v skladu z republikansko tradicijo naklonjen svobodni trgovini.

Na desni lahko poslušate pesem, ki jo je v čast Obami spesnila kenijska skupina.

McCainov zunanjepolitični svetovalec Peter Pham je v pogovoru za Sunday Times zagotovil, da bo republikanski predsednik odpravil obsežne subvencije za ameriške kmete. "Senator McCain podpira svobodno trgovino ... tudi odpravo kmetijskih subvencij, ki nepravično vplivajo na afriška gospodarstva," pravi Pham in ob tem obljublja, da bo njegov nadrejeni v primeru zmage zmanjšal trgovinske ovire za Afriko.

V tem trenutku se Afričani ne zmenijo, kaj dosti za omenjena opozorila in mnogi se raje pripravljajo, da bodo torkovo noč prebedeli ob televizijskih sprejemnikih in zjutraj dočakali zmago svojega "brata".

G. V.

Vir: VOA, The Times, AFP