V Bangladešu, Čadu, Gvineji, Maliju, Mozambiku in Nigru je vsaka deseta deklica, stara manj kot 15 let, rodila otroka. Niger je sicer vodilna država v številu nosečnosti med mladoletnicami in posledično v številu porok z otroki. Foto: EPA
V Bangladešu, Čadu, Gvineji, Maliju, Mozambiku in Nigru je vsaka deseta deklica, stara manj kot 15 let, rodila otroka. Niger je sicer vodilna država v številu nosečnosti med mladoletnicami in posledično v številu porok z otroki. Foto: EPA
Velika težava pri prezgodnjih zanositvah je tudi visoka stopnja umrljivosti deklic. Foto: EPA

Število deklic v podsaharski Afriki, ki rodijo otroka stare manj kot 15 let, se bo do leta 2013 povišalo za milijon, če ne bodo sprejeti prepotrebni ukrepi, kot so prepoved porok z otroki, omogočanje šolanja deklic in zagotovitev, da bodo njihove pravice zaščitene, ugotavlja Sklad ZN-a za demografsko dejavnost (UNFPA) v poročilu Materinstvo v otroštvu: izzivi nosečnosti v puberteti.

Če se bodo trenutna gibanja v omenjeni regiji nadaljevala, se bo število nosečnosti med deklicami, starimi manj kot 15 let, z 1,8 milijona v letu 2010 zvišalo na tri milijone v prihodnjih 17 letih. Skupno bi to pomenilo, da bi se v podsaharski Afriki število nosečnosti pri mladoletnicah z 10,1 milijona v letu 2010 zvišalo na kar 16 milijonov do leta 2030.

"Prepogosto za nosečnost krivijo dekleta. V številnih družbah in kulturah je status ženske takšen, da je za vse, kar se ji zgodi, kriva sama. A vplivanje na spremembo vedenja žensk ni edina rešitev. Nosečnost deklice ni toliko povezana z njenim vedenjem, kot je povezana z vedenjem njene družine, skupnosti, vlad po vsem svetu. Rezultat nosečnosti med najstnicami ni le rezultat lahkomiselnosti, ampak odsotnosti možnosti izbire," je dejal izvršni direktor UNFPA-ja Babatunde Osotimehin.

Dečki in moški morajo biti seznanjeni o pravicah žensk
Prezgodnje nosečnosti med deklicami bi lahko preprečili tudi tako, da bi jih do svojega 18. leta čim več obiskovalo šolo, da bi imele zagotovljeno spolno vzgojo in dostop do zdravstva. Pri tem sta še kako pomembni ozaveščanje dečkov in moških o pravicah žensk in spodbujanje zakonov, ki prepovedujejo poroko otrok.

Deklice namreč v številnih primerih ne morejo vplivati na odločitev, kdaj in ali sploh želijo imeti otroka, saj jih nimajo za enakovredne dečkom. "Deklicam, ki rodijo zelo mlade otroke, so pravzaprav kršene pravice, njihova prihodnost pa je zapečatena. Dečki morajo postati socializirani do te mere, da bodo dekleta videli kot sebi enakopravna," je še dejal Osotimehin.

Številne prihajajo z ruralnih območij
Velika težava pri prezgodnjih zanositvah je tudi visoka stopnja umrljivosti deklic. V državah v razvoju zaradi zapletov med nosečnostjo ali samim porodom letno umre okoli 70.000 mladoletnic. Po podatkih UNFPA-ja številne med njimi prihajajo z ruralnih območij in iz družin z nižjim dohodkom.

Devet od desetih nosečih najstnic v revnih državah je poročenih ali ima partnerja. Statistika pravi, da je bilo leta 2010 v 54 državah 36,4 milijona deklet starih med 20 in 24 let, ki so svojega prvega otroka rodile pred 18. letom - od tega jih je bilo največ v južni Aziji (17,4 milijona).

Težko dostopni podatki
V Bangladešu, Čadu, Gvineji, Maliju, Mozambiku in Nigru je vsaka deseta deklica, stara manj kot 15 let, rodila otroka. Niger je sicer vodilna država v številu nosečnosti med mladoletnicami in posledično v številu porok z otroki.

UNFA poudarja, da je izredno težko dobiti informacije o nosečnosti med deklicami, starimi med desetim in 14. letom, zaradi česar so njihove težave skrite pred očmi javnosti in nevidne za zakonodajalce.