Sedež Afriške unije. Foto: EPA
Sedež Afriške unije. Foto: EPA

Že pred tremi dnevi je Gospodarska skupnost zahodnoafriških držav (ECOWAS) izključila Burkina Faso iz svojih vrst in zagrozila s sankcijami.

V glavno mesto Burkina Fasa Ouagadougou je medtem prispela misija ECOWAS pod vodstvom ganske zunanje ministrice Shirley Ayorkor Botchway, ki se ji je pridružil posebni predstavnik ZN-a za Zahodno Afriko in Sahel (UNOWAS) Mahamat Saleh Annadif.

Skupna delegacija se bo sestala z vojaškimi voditelji in različnimi deležniki v državi, so v izjavi sporočili v UNOWAS-u.

Uporniki so 24. januarja pridržali predsednika Rocha Marca Christiana Kaboreja zaradi vse večje jeze javnosti, ker mu ni uspelo zajeziti džihadističnega nasilja, ki pustoši po obubožani državi.

Pozneje so objavili pismo, napisano na roko, v katerem je predsednik napovedal svoj odstop in za katerega je član njegove stranke potrdil, da je pristno.

Vojaška hunta je nato razpustila vlado in parlament ter suspendirala ustavo in obljubila, da bo v razumnem roku ponovno vzpostavila ustavni red v državi.

Država je sicer vse od leta 1960, ko se je osamosvojila od Francije, politično nestabilna.