Abedmadjid Tebboune je znova izvoljen za predsednika Alžirije. Foto EPA
Abedmadjid Tebboune je znova izvoljen za predsednika Alžirije. Foto EPA

Njegova izvolitev po poročanju Al Džazire pomeni, da bo Alžirija verjetno nadaljevala program okrepljenih socialnih izdatkov na podlagi povečanih prihodkov v energetskem sektorju.

Predsednik volilne komisije Mohamed Charfi je sporočil, da je bila povprečna volilna udeležba približno 48-odstotna, pri čemer ni navedel skupnega števila ljudi, ki so glasovali.

Volilna udeležba je sicer predstavljala velik izziv na sobotnih volitvah, na katerih se je 78-letni Tebboune za petletni predsedniški mandat pomeril s tekmecema, zmernim islamistom Abdelaalijem Hassanijem in socialistom Youcefom Aouchichem.

Prvi je po poročanju Al Džazire prejel tri odstotke glasov, drugi pa dobra dva odstotka.

Na volitvah leta 2019, na katerih je zmagal Tebboune, je glas oddalo približno 40 odstotkov volilnih upravičencev od 24 milijonov.

Tebboune je leta 2019 na predsedniškem položaju nasledil Abdelaziza Boutefliko, ki je državi vladal dve desetletji, nato pa po pritisku vojske in množičnega protestnega gibanja Hirak odstopil.

Med volilno kampanjo je med drugim obljubljal več delovnih mest in višje minimalne plače ter pokojnine v državi, ki je ključna dobaviteljica zemeljskega plina v Evropo.