Zunanja ministra Turčije in Slovenije sta se med drugim strinjala, da si bosta Turčija in Slovenija še naprej prizadevali za mir na Bližnjem vzhodu. Foto: Igor Kupljenik/Bobo
Zunanja ministra Turčije in Slovenije sta se med drugim strinjala, da si bosta Turčija in Slovenija še naprej prizadevali za mir na Bližnjem vzhodu. Foto: Igor Kupljenik/Bobo

Kot je na skupni novinarski konferenci pojasnila ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon, sporazum o strateškem partnerstvu potrjuje zelo dobre odnose med Slovenijo in Turčijo ter določa smer njunega prihodnjega sodelovanja. "Aktivnosti med državama se krepijo, predvsem na gospodarskem področju, zaznavamo, da naša blagovna menjava raste, turška podjetja so tudi vse bolj prisotna na slovenskem trgu," je povedala.

Po njenih besedah intenzivno sodelovanje med državama poteka tudi na področju kulture, znanosti in digitalnega izobraževanja, obstaja pa tudi obojestranski interes za sodelovanje na področju varovanja in ohranjanja kulturne dediščine.

Podpis sporazuma je pozdravil tudi Hakan Fidan ter pri tem poudaril dosedanje dobro sodelovanje med državama in podjetji, denimo na projektu izgradnje drugega tira med Divačo in Koprom ter pri preboju druge cevi predora Karavanke.

Turčija ostaja ključna partnerica EU-ja in država kandidatka za članstvo, je še poudarila ministrica in izrazila zadovoljstvo nad tem, da se je četrtkovega neformalnega zasedanja zunanjih ministrov EU-ja udeležil tudi Fidan. Kot je dejala, Slovenija namreč podpira vzpostavitev vzajemno koristne carinske unije med EU-ja in Turčijo ter sprejetje vizumskih olajšav.

Fidan je ministrsko zasedanje v Bruslju označil za zelo plodno. Kot je dejal, so izmenjali mnenja o dveh osrednjih temah – odnosih med Turčijo in institucijami EU-ja ter možnostih poglobitve sodelovanja. Glede morebitnega polnopravnega članstva Turčije v EU-ju je poudaril, da mora za to obstajati politična volja tako v Bruslju kot Ankari.

Fidan: Netanjahujeva vlada se igra z ognjem

V razpravi o aktualnih globalnih vprašanjih sta se s Fidanom strinjala, da si bosta Turčija in Slovenija še naprej prizadevali za končanje vojne v Gazi in rešitev dveh držav. "Slovenija v vseh diplomatskih naporih poskuša pridobiti še večje število držav za priznanje Palestine," je ob tem poudarila Fajon, medtem ko je Fidan opozoril, da se nasilje vse bolj krepi tudi na zasedenem Zahodnem bregu, kjer Izrael redno izvaja vojaške operacije in racije.

"Netanjahujeva vlada se igra z ognjem. Z namenom ohranitve lastnih položajev ogroža prihodnost celotne regije in lastne države," je dejal prvi mož turške diplomacije, čigar država je glasna podpornica Palestincev v konfliktu in pomembna donatorica humanitarne pomoči zanje.

S Fajon sta spregovorila tudi o prihodnjem mirovnem vrhu o Ukrajini in se strinjala, da bo ta neuspešen, če se ga ne bodo udeležili predstavniki Rusije in če ga ne bodo podprle države globalnega juga. Po mnenju Fidana je sicer sodelovanje med Slovenijo in Turčijo pomembno tudi v kontekstu Zahodnega Balkana, ob tej priložnosti pa je Sloveniji zaželel tudi uspešno predsedovanje Varnostnemu svetu Združenih narodov, ki se bo uradno začelo v nedeljo.

Fidana sprejel tudi Golob

Fidan se je srečal tudi s premierjem Robertom Golobom. Izpostavila sta enotnost stališč obeh držav do ključnih zunanjepolitičnih vprašanj, kot je situacija na Bližnjem vzhodu, in izrazila željo po poglobitvi dvostranskih odnosov. Dotaknila sta se tudi pogajanj Turčije za vstop v EU, je sporočil vladni urad za komuniciranje (Ukom).

Odprtje novih prostorov alžirskega veleposlaništva v Ljubljani. Foto: BoBo
Odprtje novih prostorov alžirskega veleposlaništva v Ljubljani. Foto: BoBo

Z alžirskim kolegom Fajon odprla veleposlaništvo

Zunanja ministrica je v Ljubljani gostila tudi alžirskega kolega Ahmeda Attafa, s katerim sta se udeležila slovesnosti ob odprtju alžirskega veleposlaništva v Sloveniji. Odprtje veleposlaništva sta označila kot dokaz skupne zavezanosti k sodelovanju med državama.

"Odprtje veleposlaništva predstavlja pomemben mejnik v razvoju odnosov med Slovenijo in Alžirijo. Čeprav sta naši državi geografsko oddaljeni, obe veže veliko skupnih aspiracij. Obe sta ponosni na svojo bogato kulturno dediščino in predani spodbujanju miru, stabilnosti in blaginje v naših regijah," je ob odprtju veleposlaništva povedala Fajon.

Podobno je dejal tudi Attaf, ki je odprtje veleposlaništva označil kot poseben dan za alžirsko-slovenske odnose. "Z odprtjem diplomatskega predstavništva smo odločeni odpreti novo poglavje v sodelovanju med državama," je nadaljeval in kot področja, kjer bi državi lahko okrepili sodelovanje, med drugim izpostavil energetiko, umetno inteligenco in farmacevtsko industrijo.

V prostorih veleposlaništva. Foto: BoBo
V prostorih veleposlaništva. Foto: BoBo

Slovenija in Alžirija dobro sodelujeta

Ministra sta medtem na pogovorih ocenila, da Slovenija in Alžirija dobro sodelujeta v Varnostnem svetu Združenih narodov ter se zavedata pomena skupnih prizadevanj za ohranjanje miru in varnosti.

Poziv h koncu vojne v Gazi

"Z Alžirijo dobro sodelujemo tudi glede vprašanja Palestine, pri čemer smo pozvali k takojšnji in trajni prekinitvi ognja v Gazi, k izpustitvi talcev in zapornikov, popolnemu umiku izraelskih sil iz Gaze ter varnemu in neoviranemu dostopu humanitarne pomoči. Pozvali smo tudi k verodostojnim ukrepom za trajno rešitev konflikta na trdni podlagi rešitve dveh držav," je poudarila Fajon.

Attaf pa je pozdravil prihajajoče slovensko predsedovanje VS-ju ZN-a in dejal, da ga bo Alžirija odločno podprla, saj je uspeh Slovenije uspeh Alžirije, je sporočilo zunanje ministrstvo.

Zaskrbljenost zaradi vojne v Ukrajini

Ministra sta sicer izrazila zaskrbljenost glede vojne v Ukrajini in poudarila potrebo po pravičnem in trajnem miru. Spregovorila pa sta tudi o vprašanju Zahodne Sahare, pri katerem Slovenija podpira proces pod vodstvom ZN-a s ciljem, da bi dosegli pravično, trajno in vsestransko sprejemljivo kompromisno politično rešitev.

Vodjo alžirske diplomacije sta sprejela tudi predsednik vlade Robert Golob, ki se je maja sam mudil na obisku v Alžiriji in prisostvoval odprtju slovenskega veleposlaništva v Alžiru, in predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.