Foto: EPA
Foto: EPA

Država, ki se v zadnjem letu spopada s konfliktom med zvezno vlado in vplivno Tigrajsko ljudsko osvobodilno fronto (TPLF), ki nadzoruje pokrajino Tigraj na severu države, želi vzpostaviti svojo družbeno platformo, s katero bi zamenjala Facebook, Twitter ter aplikaciji WhatsApp in Zoom, ki jih sicer ne namerava prepovedati.

Direktor Agencije za informiranje in medmrežje (INSA) Šumete Gizav je obtožil Facebook brisanja objav in profilov, ki po njegovem mnenju "odražajo pravo resničnost o Etiopiji".

Junija letos, le nekaj dni pred splošnimi volitvami, je Facebook odstranil uporabniške račune posameznikov v Etiopiji, ki so bili povezani z INSO-jem, ki nadzira telekomunikacijo in medmrežje v državi. Ob tem je bil kritičen do Facebooka, ki da je blokiral uporabnike, "ki pozivajo k složnosti in miru".

Kitajska uporablja WeChat

"Razlog za vzpostavitev nove tehnologije je jasna (...) Zakaj pa mislite, da Kitajska uporablja WeChat?," je dejal Šumet. Splošno znano je, da kitajske oblasti aplikacijo WeChat uporabljajo za nadzor prebivalcev.

V Etiopiji, ki ima okoli 115 milijonov prebivalcev, jih Facebook uporablja okoli šest milijonov. In čeprav ob vzpostavitvi nove družbene platforme država nima namena onesposobiti naštetih, pa so mednarodne organizacije kritizirale vlado, da je lani nepričakovano onemogočila delovanje Facebooka in WhatsAppa, poroča Guardian.

Kot je še dejal Šumete za spletno stran Al-Ain Amharic, etiopske oblasti vzpostavljajo platformo, ki bo nadomestila Facebook in Twitter, in že preizkušajo aplikacijo, ki bo nadomestila WhatsApp in Zoom.

Sever Etiopije že od lani novembra pretresa nasilje, potem ko je premier Abij Ahmed na območje Tigraja poslal vojsko, da bi odstranili tamkajšnji vladajoči TPLF. Takrat je napovedoval hitro zmago, vendar se je nasilje v devetih mesecih razširilo še na sosednji pokrajini Afar in Amhara.