Foto: EPA
Foto: EPA

Požar je izbruhnil v petek zvečer blizu Karange, ki ga uporabljajo pohodniki kot izhodiščno točko za vzpon na 5895 metrov visok vrh z južne strani, nato pa ga je močan veter naglo razširil.

“Požar smo uspešno spravili pod nadzor. V večji meri smo ga že pogasili, čeprav se ponekod še vali dim,” je povedal Eliamani Sedoyeka z ministrstva za turizem.

Oblasti še niso ugotovile, kako se je požar začel, izbruhnil pa je dve leti po tem, ko je ogenj kar teden dni pustošil po 95 kvadratnih kilometrih goratega pobočja. Prav tako še ne znajo oceniti škode, saj niti niso mogli pristati z letalom na kraju dogodka, poroča AFP.

"Gosta oblačnost in dim sta nam preprečila, da bi dosegli območje požara,” je povedal prefekt Kilimandžara Nurdin Babu. “Poskušali bomo znova, ko se situacija izboljša.”

Posnetki, objavljeni na družbenih omrežjih, kažejo ognjene zublje, kako požirajo rastje, s pobočij pa se dviga gost dim, oblasti parka pa so sporočile, da se z gašenjem spopada 300 ljudi, vključno s policijo, gasilci, študenti in osebjem turističnih agencij.

Vzrok požara ostaja neznan, je pa Sedoyeka dejal, da je mogoče, da je šlo za kako "nespametno dejanje" pohodnikov ali lovcev. Herman Batiho, predstavnik narodnih parkov Tanzanije, je dejal, da je “prepričan”, da je za požar kriva človeška dejavnost.