Na obeh straneh poročajo o prelivanju krvi. Foto: Reuters
Na obeh straneh poročajo o prelivanju krvi. Foto: Reuters

Etiopski premier Abiy Ahmed, sicer lanski Nobelov nagrajenec za mir, je zaradi stopnjevanja konflikta med zveznimi in pokrajinskimi oblastmi pretekli teden v regijo Tigray na severu države poslal vojsko in vojaška letala.

V regiji so septembra izvedli volitve, vplivno Tigraysko ljudsko osvobodilno fronto (TPLF) pa je vlada v Adis Abebi označila za uporniško skupino.

Etiopski premier Abiy Ahmed je po srditih spopadih mesto novega vodje Tigraya dodelil Mulu Negi, trenutne vodje pokrajine pa vlada obtožuje izdajstva in terorizma, poroča Deutche Welle.

"Pokol 9. novembra"

"Obstaja tveganje, da bodo razmere popolnoma ušle izpod nadzora, kar bi privedlo do velikih žrtev in uničenja, pa tudi do množičnega razseljevanja znotraj Etiopije in čez meje," je opozorila visoka predstavnica ZN-a za človekove pravice Michelle Bachelet.

Izrazila je tudi zaskrbljenost ob poročilih organizacije Amnesty International, da so bili v "pokolu 9. novembra" številni zabodeni do smrti. Medtem ko organizacija še ni mogla identificirati odgovornih za napad, pa priče navajajo, da naj bi šlo za skupine, ki so zveste Ljudski osvobodilni fronti Tigray.

Bacheletova je po navajanju BBC-ja opozorila tudi, da se stanje stopnjuje v "vojne zločine", je pa trenutno največja prioriteta to, da se spopadi v državi ustavijo.

Etiopski premier Abiy Ahmed je v Tigray poslal vojsko in vojaška letala. Foto: Reuters
Etiopski premier Abiy Ahmed je v Tigray poslal vojsko in vojaška letala. Foto: Reuters

Mesto brez telefona in spleta

Na obeh straneh poročajo o prelivanju krvi, a zaradi izpada medmrežja in onemogočenih telefonskih linij novinarji v Adis Abebi težko preverijo obtožbe ali pridobijo verodostojne informacije o tem, kaj se dogaja na terenu.

Oblasti v Adis Abebi niso navedle števila ubitih vojakov, sporočile pa so, da je vojska ubila približno 500 borcev TPLF.

Več kot 96.000 prebežnikov v Sudan

Na tisoče prebežnikov iz konfliktne regije se je odpravilo čez mejo v sosednji Sudan, ki je po navajanju BBC-ja napovedal, da jih bo sprejel.

Visoki komisariat ZN-a za prebežnike UNHCR je zaradi poslabšanja razmer opozoril, da ga skrbi varnost več kot 96.000 prebežnikov in humanitarnih delavcev v begunskih taboriščih v Etiopiji, pa tudi okoli 10.000 ljudi, ki so razseljeni po regiji Tigray.

Etnično usmerjeni ukrepi, sovražni govor in obtožbe o grozodejstvih, ki se dogajajo v Etiopiji, so skrb vzbujajoči.

Josep Borrell

Mednarodne organizacije svarijo

Mednarodna skupnost je opozorila, da tej drugi najbolj poseljeni afriški državi grozi dolgotrajni konflikt.

K ustavitvi spopadov je pozvala tudi Evropska unija, ki je opozorila na "demonizacijo etničnih skupin".

"Etnično usmerjeni ukrepi, sovražni govor in obtožbe o grozodejstvih, ki se dogajajo v Etiopiji, so skrb vzbujajoči," je po poročanju AFP-ja dejal visoki predstavnik EU-ja za zunanje zadeve Josep Borrell.