V Moskvi so se pri spominskemu znamenju ustanovitelju Wagnerja Jevgeniju Prigožinu poklonili ubitim borcem v Maliju. Foto: Reuters
V Moskvi so se pri spominskemu znamenju ustanovitelju Wagnerja Jevgeniju Prigožinu poklonili ubitim borcem v Maliju. Foto: Reuters

Konec julija je na severu Malija v bližini meje z Alžirijo prišlo do spopada malijskih vojakov in pripadnikov Wagnerja s tuareškimi uporniki in džihadističnimi skupinami.

V več dneh spopadov je bilo po navedbah tuareških upornikov ubitih 47 malijskih vojakov in najmanj 84 pripadnikov ruske najemniške vojske, kar so najhujše izgube za skupino Wagner, potem ko je leta 2021 začel sodelovati z malijsko vojsko v boju proti različnim uporniškim skupinam.

Po spopadih se je oglasil tiskovni predstavnik ukrajinske vojaške obveščevalne službe (GUR) Andrij Jusov in dejal, da so "uporniki prejeli potrebne informacije, in ne le informacij, kar je omogočilo uspešno vojaško operacijo proti ruskim vojnim zločincem". "Vsekakor ne bomo šli v podrobnosti, več boste videli v prihodnosti," je še dejal Jusov.

Oblasti v Bamaku so se v nedeljo zvečer z ogorčenjem odzvale na njegove izjave in sporočile, da je Jusov "priznal vpletenost Ukrajine v strahopeten, zahrbten in barbarski napad oboroženih terorističnih skupin, ki je privedel do smrti pripadnikov malijskih obrambnih in varnostnih sil".

"Dejanja ukrajinskih oblasti kršijo suverenost Malija, presegajo obseg tujega vmešavanja, ki je že samo po sebi vredno obsojanja, in predstavljajo očitno agresijo proti Maliju in podporo mednarodnemu terorizmu," je sporočila malijska vlada in dodala, da bo podporo Ukrajini v prihodnje obravnavala kot podporo mednarodnemu terorizmu.

Ukrajinsko zunanje ministrstvo je v ponedeljek sporočilo, da obžaluje odločitev malijske vlade, za katero je Kijev dejal, da je bila sprejeta brez temeljite preučitve dejstev in okoliščin incidenta. "Ukrajina brezpogojno spoštuje pravila mednarodnega prava, nedotakljivost suverenosti in ozemeljske celovitosti drugih držav," je zapisano v izjavi.