Foto: AP
Foto: AP

Petletni Rajan Avram je padel v vodnjak v vasi Ighran v torek. V soboto zvečer ga je reševalcem končno uspelo izvleči, potem ko so morali izgrebsti večji del bližnjega pobočja, da bi izkopali predor do dna vodnjaka. A je bilo prepozno.

"Zelo sem žalosten. Vse smo naredili, da bi rešili dečka. Kopali smo neprestano in v petih dneh naredili, kar bi sicer trajalo več tednov," je povedal novinarjem na pogrebu eden od prostovoljcev, Ali Sahraoui.

Množica žalujočih se je danes povzpela na strmo makadamsko cesto do pokopališča v Ighranu nedaleč od Čefčauena na severu Maroka, kjer so čakali več ur na pogreb, ki je potekal po muslimanskih tradicijah. "Star sem več kot 50 let, pa nikdar nisem videl toliko ljudi na pogrebu. Rajan je sin nas vseh," je dejal eden od vaščanov.

Žalujočih je bilo toliko, da se niso mogli vsi zgnesti na vaško pokopališče in kraj molitve. Pred hišo žalujoče dečkove družine so postavili dva velika šotora, kjer so nato lahko obiskovalci izrekli svoje sožalje. "Rajanova smrt je obnovila vero v človeštvo, saj ljudje v različnih jezikih in iz različnih držav izražajo solidarnost z nami," je povedal eden od vaščanov.

V soboto so sožalje staršem med drugim izrekli maroški kralj Mohamed VI., papež Frančišek, francoski predsednik Emmanuel Macron, dubajski vladar šejk Mohammed Bin Rašid Al Maktum. V nedeljo so se pred finalom nogometnega turnirja Afriškega pokala narodov fantku z minuto tišine poklonili tudi egiptovski in senegalski nogometni reprezentanti.