Pokol se je zgodil dan po obisku premierja Ahmeda, ki je v pokrajini Benišangul-Gumuz po več primerih medetničnega nasilja pozval k miru. Foto: Reuters
Pokol se je zgodil dan po obisku premierja Ahmeda, ki je v pokrajini Benišangul-Gumuz po več primerih medetničnega nasilja pozval k miru. Foto: Reuters

V sredo zgodaj zjutraj so napadalci zažgali domove spečih domačinov ter zabodli oziroma ustrelili več deset ljudi.

Kmetovalec Belaj Vadžera je za Reuters povedal, da so se z družino zbudili ob zvokih streljanja in pobegnili iz hiše. Njegovo ženo in pet otrok so napadalci ubili, štirje otroci so pogrešani. Belaj je bil v napadu ranjen. Med begom je na polju blizu svojega doma naštel 82 trupel.

Medicinski delavec v bližnjem kraju je po napadu za Al Džaziro sporočil, da so oskrbeli 38 ranjencev, večinoma s strelnimi ranami. Ranjeni so povedali, da so njihove sorodnike napadalci pobili z noži, streljali za bežečimi in zažgali hiše.

Etiopska komisija za človekove pravice, ki je prva poročala o pokolu, je opozorila, da v času napada na območju ni bilo varnostnih sil. Napadalci so v napadu, ki so ga izvedli pred zoro, požgali polja in hiše, v katerih so spali prebivalci, ki so živi zgoreli.

Ljudstvo Gomuz se je večkrat pritožilo nad priseljujočimi Amharci

Organizacija Amnesty International je po napadu v sredo poudarila, da mora etiopska vlada ustaviti nasilje proti etničnim manjšinam. Vas Bekodži leži v zahodni pokrajini Benišangul-Gumuz, kjer so spori zaradi zemljišč in virov v zadnjih mesecih sprožili veliko nasilja med različnimi etničnimi skupinami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na zahodu Etiopije živi več etničnih skupin, med njimi je tudi ljudstvo Gomuz, ki se je v zadnjih letih večkrat pritožilo nad kmetovalci in poslovneži iz sosednje pokrajine Amhara, ki se priseljujejo v Benišangul-Gumuz in naj bi domačinom odvzemali rodovitno zemljo, poroča Al Džazira.

"V predhodnih napadih so bili vpleteni ljudje, ki so prišli iz gozdov, tokrat pa so žrtve poznale ljudi, vključene v napad," je po napadu še sporočila etiopska komisija za človekove pravice.

Napad dan po obisku premierja

Napad se je zgodil le dan po obisku premierja Abija Ahmeda in vrhovnega poveljnika etiopske vojske, ki sta pozvala k miru. V Benišangul-Gumuzu je v zadnjih mesecih izbruhnilo več napadov, 14. novembra je bilo v kraju Metekel v napadu na avtobus ubitih 34 ljudi.

"Želja sovražnikov, da bi Etiopijo razdelili po etnični in verski pripadnosti, še vedno obstaja. Ta želja bo ostala neizpolnjena," je takrat v govoru dejal Abij Ahmed. Medetnično nasilje je stalna težava premierja Abija Ahmeda, ki je na oblasti od leta 2018.

Na Twitterju je danes sporočil, da se je zgodil tragičen pokol, in izrazil obžalovanje, ker prizadevanja vlade, da bi rešili težave, še niso obrodila sadov. Dodal je, da je vlada v pokrajino napotila dodatne vojaške enote.

Etiopska vojska ubila 42 ljudi, odgovornih za napad

Etiopska vojska naj bi medtem ubila 42 ljudi, odgovornih za napad, ter zajela njihovo orožje, med drugim loke in puščice, poroča lokalna Fana TV. Etiopska državna tiskovna agencija pa je poročala, da so v povezavi z dogajanjem aretirali tudi pet višjih uradnikov te pokrajine.

Drugo najštevilčnejšo državo pretresa nasilje v številnih pokrajinah. Volitve, prestavljene na prihodnje leto, so še dodatno okrepile boj za zemljo, vire in oblast, poroča Reuters.

V pokrajini Tigraj na severu države že šest tednov divja vojna med uporniško Tigrajsko ljudsko osvobodilno fronto (TPLF) in državno vojsko, pred spopadi je pobegnilo oz. bilo razseljenih skoraj milijon ljudi. Upori potekajo tudi v osrednji pokrajini Oromija, kjer biva najštevilčnejša etiopska etnična skupina Oromov, na vzhodu države pa vanjo prihajajo islamski skrajneži iz Somalije.