Podjetje v irski lasti lahko zdaj poskusi zaseči premoženje v lasti Nigerije. Foto: EPA
Podjetje v irski lasti lahko zdaj poskusi zaseči premoženje v lasti Nigerije. Foto: EPA

Zasebno podjetje je dogovor z nigerijsko vlado sklenilo leta 2010, a je ta dve leti pozneje propadel. P&ID je nato vlado tožil, ker da ni izpolnila svojih obveznosti iz dogovora.

Že leta 2017 je bila podjetju dosojena odškodnina v vrednosti 6,6 milijarde dolarjev, a je londonsko trgovsko sodišče zdaj dodalo še 2,4 milijarde za obresti.

Podjetje je po poročanju BBC-ja objavilo, da bi dogovor omogočil gradnjo "najsodobnejšega obrata" za rafiniranje zemeljskega plina, ki naj bi ga nato Nigerija prejemala brezplačno, izkoristila pa bi ga za delovanje električnega omrežja.

P&ID je sporočil, da znašajo obresti zaradi propadlega dogovora 1,2 milijona dolarjev na dan, vladna pravna ekipa pa na drugi strani pravi, da je ta znesek "očitno pretiran".

Devet milijard dolarjev znaša približno 20 odstotkov deviznih rezerv Nigerije, ki jih je za 45 milijard.

Vlada je sodišču v Londonu še sporočila, da angleška sodišča niso pristojna za razsojanje v tem sporu. Ker je bil prvotni dogovor sklenjen v okviru nigerijskega prava, je lahko po mnenju vlade sedež arbitra le v Nigeriji. Sodnik Cristopher Butcher je to pritožbo zavrnil in sprejel razsodbo v korist podjetju.

Po zadnji razsodbi lahko podjetje poskusi zaseči premoženje Nigerije. Odvetnik podjetja je dejal, da bodo to storili čim prej.

Nigerijska vlada je napovedala, da se bo zoper sodbo pritožila.