Otrokom, ki delajo v nasadih, rečejo 'kakavovi otroci'. Foto: AP
Otrokom, ki delajo v nasadih, rečejo 'kakavovi otroci'. Foto: AP

Tožbo, ki jo je v Washingtonu v ZDA vložila organizacija International Rights Advocates, so poslali podjetjem Nestlé, Cargill, Barry Callebaut, Mars, Olam, Hershey in Mondelēz.

Otroški tožniki, ki prihajajo iz Malija, trdijo, da so jih s prevaro zvabili čez mejo v Slonokoščeno obalo, kjer so bili prisiljeni delati v nasadih brez plačila, piše Guardian. Takrat so bili stari manj kot 16 let. Danes so že mladostniki, v nasadih pa so morali pod prisilo delati več let, ne da bi dobili kakšne dokumente ali da bi jim omogočili vrnitev k družinam. Zahtevajo odškodnino za prisilno delo, nezakonito bogatenje podjetij, malomaren nadzor in namerno povzročanje čustvenih težav.

V tožbi je zapisano, da so podjetja namenoma v nasade pošiljala otroke, ki so jih plačala mnogo manj, kot bi morala odrasle z dovoljenjem za delo. Obtožujejo jih tudi zavajanja javnosti, saj so se ta podjetja leta 2001 v skupni izjavi zavezala k temu, da bodo izkoreninila otroško delo. To bi morala uresničiti do leta 2005.

Gre za prvo tovrstno tožbo proti podjetjem iz te panoge na ameriških tleh.

Slonokoščena obala proizvede 45 odstotkov svetovne proizvodnje kakava, ki je glavna sestavina v čokoladi. A obiranje kakava že dolgo spremljajo obtožbe o zlorabah, strukturni revščini, nizkem plačilu in otroškem delu.

O izkoriščanju otrok za delo v nasadih kakava govori francoska dokumentarna oddaja Skriti obrazi čokolade, ki jo je bilo mogoče nedavno videti na TV Slovenija.

Skriti obraz čokolade, francoska dokumentarna oddaja