Al Saradž (levo) na pogovorih z Borrelom (desno zadaj) in Michelom. Foto: Reuters
Al Saradž (levo) na pogovorih z Borrelom (desno zadaj) in Michelom. Foto: Reuters

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je po srečanju poudaril, da krize v Libiji ne morejo rešiti z vojsko, ampak da bodo bližje miru in stabilnosti le s pomočjo političnega procesa. EU bo zato okrepil svoje napore za mirno in politično rešitev.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell pa je posvaril, da so razmere resne. Borrell je skupaj z zunanjimi ministri Velike Britanije, Francije, Nemčije in Italije v ponedeljek pozval k ustavitvi sovražnosti in opozoril na "zunanje vmešavanje" v Libiji.

Poziv se nanaša na Turčijo, ki je v ponedeljek sporočila, da so njihove enote že na poti v Libijo. Ankara sicer zagotavlja, da turški vojaki ne bodo sodelovali v spopadih.

Ministrsko srečanje v Kairu. Foto: Reuters
Ministrsko srečanje v Kairu. Foto: Reuters

Viri iz italijanske vlade so za Reuters sporočili, da se namerava Saradž sestati tudi z italijanskim premierjem Giuseppejem Contejem. Čez dan se je Conte sešel tudi z generalom Haftarjem.

V Kairu so se medtem sešli zunanji ministri Grčije, Cipra, Francije, Italije in Egipta. Grški mediji navajajo, da so se pogovori osredotočali na razvoj dogodkov v Libiji in varnostnih izzivih na vzhodu Sredozemlja, prav tako pa naj bi se pogovarjali o dejavnostih Turčije v ciprskih vodah oziroma izključni ekonomski coni.

Turčija in Rusija: Libijski konflikt sproža migracije in širjenje orožja

Sorodna novica Erdogan bo vojaško pomagal Libiji in z njo raziskoval Sredozemlje

Glede Libije sta se danes ob robu odprtja plinovoda Turški tok pogovarjala tudi turški in ruski predsednik, Recep Tayyip Erdogan in Vladimir Putin. Tako kot v Siriji sta tudi v Libiji državi na nasprotnih bregovih – Turčija podpira mednarodno priznano vlado, na strani Haftarja pa naj bi se bojevali ruski plačanci skupine Wagner.

Erdogan in Putin sta se skupaj zavzela za prekinitev ognja v Libiji in vse strani pozvala k pogajanjem. "Konflikt spodkopava regionalno varnost in sproža nezakonite migracije, širjenje orožja po državi, terorizem in druge kriminalne dejavnosti, vključno z nedovoljeno trgovino," sta zapisala v izjavi.

Spopadi med Haftarjevimi in vladnimi silami

Haftarjeva samooklicana libijska nacionalna vojska, zvesta mednarodno nepriznani libijski vladi s sedežem na vzhodu države, je v ponedeljek zavzela mesto Sirta na sredozemski obali Libije, ki so ga od poraženje Islamske države nadzorovale vladne sile. Te so sporočile, da so se pred Haftarjevo vojsko umaknile z območja, da bi preprečile spopade.

V torek zvečer so izbruhnili spopadi na območju Al Vaške, ki leži na cesti med Sirto in Misrato. Vladne sile naj bi po navedbah Haftarjevih sil z brezpilotnimi letalniki ubile devet njihovih pripadnikov. Haftarjeve sile so izvedle povračilne napade blizu kontrolne točke Abu Grein.

Kršitve embarga na prodajo orožja Libiji

Pripadnik vladnih sil med patruljo v Tripolisu. Foto: Reuters
Pripadnik vladnih sil med patruljo v Tripolisu. Foto: Reuters

Haftarjeve sile sicer že več mesecev izvajajo ofenzivo na prestolnico Tripolis, kjer ima sedež mednarodno priznana vlada narodne enotnosti. Mednarodno vlado podpirajo Združeni narodi, v konfliktu pa z njo sodeluje Turčija. Haftarjeve sile podpirajo Združeni arabski emirati, Egipt in Jordanija. Omenjene države naj bi tudi prekršile embargo na prodajo orožja Libiji.

Kaos v Libiji vlada vse od strmoglavljenja dolgoletnega libijskega voditelja Moamerja Gadafija leta 2011. Sile odpadniškega generala nadzirajo vzhodno Libijo in večino oaz ter naftnih polj na puščavskem jugu države.