Foto: Reuters
Foto: Reuters

V prestolnici Alžir se je v univerzitetnem mestu na protestu zbralo več sto študentov. Policija jim je preprečila, da bi zapustili območje, a je nekaterim vendarle uspelo, da so prebili policijski kordon in prišli do ustavnega sveta, kjer zahtevajo, da svet ne sprejme kandidature Buteflike za volitve 18. aprila, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

O protestih študentov poročajo tudi iz drugih krajev po državi, kjer so okoli vladnih poslopij in območij protestov okrepili varnost. O množičnem protestu študentov tamkajšnji mediji poročajo tudi iz vzhodne province Batna, pa tudi s severa države.

Predsednik Alžirije se bo potegoval za novi mandat

Buteflika, ki je na oblasti od leta 1999, je val protestov sprožil 10. februarja z napovedjo, da se bo na predsedniških volitvah potegoval za nov petletni mandat. Nekatere opozicijske stranke so zato napovedale bojkot volitev. Danes pa je kandidaturo umaknil njegov glavni tekmec Ali Benflis, ki je pojasnil, da v sedanjih okoliščinah – ko so ljudem odvzeli nadzor nad njihovo usodo – volitve nimajo smisla, poroča AFP.

Protesti tudi v Franciji

O protestih poročajo danes tudi iz Francije, kjer živi pomembna alžirska diaspora. V Parizu se je zbralo najmanj 6.000 protestnikov, okoli tisoč v Marseillu. Bolehnega Butefliko je leta 2013 zadela možganska kap in ga je od takrat le redko mogoče videti v javnosti. Priklenjen je na invalidski voziček. Njegove zmožnosti, da še naprej vodi državo, so bile vprašljive že na zadnjih volitvah leta 2014, na katerih je nato zmagal.

Buteflika je spoštovanje pridobil z vlogo pri končanju državljanske vojne (1992–2002), v kateri je bilo ubitih najmanj 200.000 ljudi. V času arabske pomladi januarja 2011 je prebrodil najhujše z odpravo izrednih razmer po 19 letih in uporabo denarja od prodaje nafte za dvig plač. Tako je bil med arabsko pomladjo, ki se je začela leta 2010 v sosednji Tuniziji, edini predsednik na severu Afrike, ki je ostal na položaju. V zadnjih letih pa je državo finančno prizadel padec cen nafte na svetovnem trgu.